Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Меморандум о сарадњи између Министарства правде, ЗИКС-а и YИХР-а

Објављено: 15.02.2014. 03:37 Аутор: Министарство правде
Данас је у просторијама ЗИКС-а потписан Меморандум о сарадњи између Министарства правде, Завода за извршење кривичних санкција (ЗИКС) и Иницијативе младих за људска права (YИХР), којим су предвиђена права и дужности чланица потписница у наредних три године. Меморандум су потписали Славица Рабреновић, генерална директорица Директората за извршење кривичних санкција, Миљан Перовић, директор ЗИКС-а и Едина Хасанага Чобај, извршна директорица YИХР-а. 

Меморандум је потписан у циљу реализације регионалног пројекта „Изградња друштва без тортуре и некажњивости на Западном Балкану”. Пројекат реализује НВО Иницијатива младих за људска права Црна Гора у сарадњи са Албанским рехабилитационим центром за трауму и тортуру (АРЦТ), Иницијативом младих за људска права Србија и Међународним рехабилитационим савезом за жртве тортуре (ИРЦТ). Пројекат се реализује уз подршку Европске уније, а трајање пројекта је 30 мјесеци. Циљ пројекта је да допринесе друштву без тортуре кроз активности цивилног друштва које су усмјерене против мучења и другог окрутног, нехуманог или понижавајућег поступања или кажњавања и промоцији међународних стандарда, нарочито ОПЦАТ-а. Активности предвиђене пројектом се односе на истраживање и документовање случајева кршења људских права кроз редован мониторинг просторија и услова у ЗИКС, пружање бесплатне правне помоћи жртвама тортуре и нехуманог поступања, едукацију службеника ЗИКС-а, медицинског особља и студената као и регионалну размјену искуства.

Потписивањем меморандума потврђена је даља спремност Министарства правде и ЗИКС-а да са цивилним друштвом граде партнерске односе како би се укупна казнена политика у Црној Гори позиционирала на већи ниво у складу са пропорукама и стандардима ЕК у овој области.

Након потписаног споразума, преставници ЛГБТ Форум прогреса, НВО 4 Лифе, Института социјалне инклузије, Удружења параплегичара, Делегације ЕУ у Црној Гори и Иницијативе младих за људска права посјетили су организациону јединицу Казнено-поправног дома и Здраствену амбуланту. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?