Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Урађена Процјена опасности од организованог криминала – СОЦТА

Објављено: 02.03.2014. 18:52 Аутор: МУП и УП


Управа полиције Министарства унутрашњих послова израдила је Процјену опасности од тешког и организованог криминала – СОЦТА. Документ је израдио Радни тим за израду стратешких докумената УП на основу података добијених о стању, динамици и трендовима тешког и организованог криминала из полицијских извјештаја и процјена, обавјештајних информација, аналитичких приказа, истраживања и других извјештаја које су израдиле релевантне домаће институције или међународне и регионалне полицијске и друге организације, као и користећи широк спектар јавно доступних извора.

Јавна верзија процјене опасности намијењена је свим министарствима и државним органима, институцијама и разним организацијама, привредној и друштвеној заједници али и самим грађанима, дакле свима који могу и треба да дају свој допринос овој борби кроз превентивно дјеловање како би се створили услови и атмосфера која не погодује вођењу криминалних послова. Овај документ посебно је намијењен доносиоцима одлука на највишем стратешком (министарском) нивоу у Црној Гори, у области унутрашњих послова, безбједности, правде и финансија, да им помогне у одређивању приоритета и обезбјеђивању додатних ресурса за развој и имплементацију стратешких планова сузбијања тешког и организованог криминала на националном нивоу.

Када је у питању класификована верзија СОЦТА, она садржи и поглавље са описима и шемама организованих криминалних група са личним подацима о њиховим члановима. Она је намијењена полицији, тужилаштву и другим органима и агенцијама за спровођење закона у Црној Гори, да им послужи као основа за доношење заједничких одлука о предузимању конкретних превентивних, обавјештајних или оперативно-истражних акција.

Главни закључци СОЦТА:


Дроге

Кријумчарење и трговина опојним дрогама је главна активност организованог криминала у Црној Гори. Најчешће врсте дрога које су предмет криминалног пословања организованих група су хероин, кокаин, марихуана (канабис). У односу на процијењену количине дроге која се кријумчари од стране ОКГ са подручја Црне Горе, може се закључити да Црна Гора у мањој мјери представља крајну дестинацију, а углавном је транзитна зона, док у неким случајевима има само улогу логистичке базе за организацију и реализацију актвности у иностранству.

Илегална миграција и трговина људима

Илегалне миграције у Црној Гори имају и даље углавном карактер транзита преко територије Црне Горе из правца Албаније и Косова у правцу Хрватске, БиХ и Србије. У претходном периоду углавном се радило о економским мигрантима из Пакистана, Алжира, Марока, Авганистана, Сирије, Туниса, или мигрантима курдског поријекла. У овој области за сада нема регистрованих ОКГ у Црној Гори, већ се ради о привремено удруженим појединцима, који у наведеним активности не стичу значајне профите у поређењу са осталим криминалним активностима.

У области трговине људима нијесу регистровани трендови који би могли указивати на постојање озбиљног проблема, као ни ОКГ које се баве овом криминалном активношћу. Међутим проституција и индустрија забаве која укључује сексуалну експлоатацију нарочито у приморским градовима током туристичке сезоне представља потенцијални ризик и плодно тле за појаву кривичних дјела трговине људима. Друга ризична популација у Црној Гори за област трговине људима, на коју треба приоритетно обратити посебну пажњу су малољетни Роми.

Привредни криминал

Међу осталим облицима криминалног дјеловања који су најзаступљенији и чији трендови могу у мањој или већој мјери утицати на промјене начина и врсте криминалних активности у Црној Гори, издвајају се финансијски криминал, посебно у области превара и фалсификовања, као и високотехнолошки криминал.

Кријумчарење и продаја акцизних роба

Неусаглашеност фискалних политика на регионалном нивоу може бити један од узрока илегалне трговине цигаретама, јер доводи до велике разлике у цијенама дуванских производа у сусједним државама. У ове активности, у највећем дијелу, нијесу укључени припадници ОКГ које дјелују у Црној Гори, већ се иста одвија од стране привремено удружених појединаца који стичу значајна новчана средства на основу чињенице да не плаћају порез, акцизе и царину приликом увоза наведених роба.


Фактори који погодују развоју тешког и организованог криминала у Црној Гори слични су факторима земаља у окружењу и можемо их дефинисати по врсти и интензитету. У том смислу, посебно се истичу следећи фактори:

• Поремећен друштвено-економски систем уз присуство корупције;
• Транзиција друштва и прелазак друштвеног власништва у приватно;
• Специфичан гео-стратешки положај;
• Присутност социјалне неједнакости и незапослености становништва и
• Недовољна међуагенцијска и међуинституционална сарадња.

У глобалном смислу, тешки и организовани криминал је један динамичан концепт који се стално прилагођава промјенљивој околини. Он је све више мултинационалан, хетерогено структуриран и веома флексибилан. Исто важи и за организовани и тешки криминал у региону и Црној Гори, који укључује велики број разноврсних криминалних активности, као што су кријумчарење наркотика и оружја, илегалне миграције и кријумчарење лица, привредне криминалне активности - кријумчарење цигарета/акцизних роба, фалсификовање новца и платних картица, убиства, разбојништва и крађе возила.

Организовани криминал представља један од највећих изазова и пријетњи за Црну Гору али и за регион Западног Балкана због чега је неопходно јачање међуинституционалне, регионалне и међународне сарадње. Ово тим прије што Балкан последњих година није само транзитно подручје за кријумчарену дрогу и људе, већ је све чешће и крајња дестинација криминалаца.

Организовани криминал проширује своје подручје дјеловања на различите врсте криминала и преко граница држава, искоришћава легалне привредне дјелатности како би озаконио своје криминалне активности и примјењује високу технологију, посебно за прикривање и кодирање комуникација.

Превенција и сузбијање тешког и организованог криминала, поред безбједносног, има у Црној Гори и велики приоритет на политичком дневном реду, посебно у процесу европских интеграција.

Јавна верзија СОЦТА објављена је на сајту Министарства унутрашњих послова www.муп.гов.ме као и на сајту Управе полиције www.муп.гов.ме/управаполиције/насловна.

Јавну верзију СОЦТА можете преузети ОВДЈЕ

Средњорочни преглед СОЦТА 2015 можете преузети ОВДЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?