Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Регионалној конференцији министара саобраћаја у Скопљу поручено: Постојећу мрежу треба унапређивати, али и изграђивати нову инфраструктуру

Регион Западног Балкана ће бити под посебном пажњом Комесаријата за саобраћај Европске комисије, а мрежу која је установљена у региону треба унапређивати са аспекта безбједности, као и кроз изградњу нове инфраструктуре - истакла је комесарка за саобраћај Виолета Булц на министарској конференцији у Скопљу, којом је обиљежена декада регионалне сарадње у развоју саобраћаја у Југоисточној Европи. Комесарка Булц је при томе изразила опрез због комплексности и захтјевне реализације тих пројеката.

Теме овогодишње конференције, на којој учествује и делагација Црне Горе коју предводи министар Иван Брајовић, биле су: јачање регионалне сарадње у области транспорта, развој приоритетних пројеката, разматрање нових заједничких пројеката и даље унапређење заједничке транспортне политике. На конференцији су излагали ресорни министри Црне Горе, Македоније, Албаније и Косова, представници министарстава БИХ и Србије, као и високи представници Европске комисије, а теме

Министар Брајовић је у свом излагању истакао да су земље Западног Балкана у претходној деценији пуно инвестирале у креирање и ојачавање платформе у области саобраћаја, која је омогућила реализацију једног од најзначајнијих циљева, а то је укључивање СЕЕТО свеобухватне мреже кроз ревидовану ЕУ регулативу смјерница за Транс-Европске транспортне мреже, у Транс-Европску транспортну свеобухватну мрежу.

Презентирајући приоритетне пројекте, као и институционални и законски напредак који је постигнут у свим видовима саобраћаја, министар Брајовић је нагласио да ће Црна Гора и убудуће настојати да одржи континуитет и баланс између реконструкције и одржавања постојеће инфраструктуре и изградње нове, са фокусом на руте које су дефинисане у проширењу Транс-европске саобраћајне мреже на сусједне земље Западног Балкана (СЕЕТО свеобухватна мрежа). У том контексту, подсјетио је да је почетак изградње приоритетне дионице аутопута Бар – Бољаре, од Смоковца до Матешева, (путни правац 4 СЕЕТО-а), ушао у финалну фазу.

Директор Директората за сусједство и проширење Јеан Ериц Паqует у обраћању учесницима конференције истакао је значај Берлинског процеса и потребу јаче и кавалитетније међусобне повезаности, као и повезаности земаља региона са Европском унијом.

Учесници конференције су се сагласили да је у наредном периоду, кроз конкретне пројекте, потребна снажнија финансијска подршка Европске комисије како би се омогућила што квалитетнија и бржа интеграција у Транс-Европску транспортну мрежу, изразивши задовољство Берлинским процесом и могућностима које се за регион Западног Балкана отварају кроз иницијативу за 'повезивањем'.

Сарадња министара саобраћаја Региона установљена је Меморандумом о разумијевању за развој основне регионалне транспортне мреже у Југоисточној Европи (СЕЕТО Меморандум), који су у Луксембургу 2004. године потписале Европска комисија и владе: Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Србије и Косова. Црна Гора као пуноправни члан активно учествује у овом програму, а кроз њега и у регионалној сарадњи, која је камен темељац политике Европске уније према земљама Западног Балкана у области саобраћаја.

Овогодишњу конференцију је организовало македонско Министарство саобраћаја, у сарадњи са Генералним директоратом за мобилност и транспорт Европске комисије и Секретаријатом за посматрање траснпорта у југоисточној Европи (СЕЕТО).

На маргинама конференције министар Брајовић се састао са колегама из Македоније, Албаније и Косова, као и са Марy Црасс - директорком за политику и припрему Самита министара Међународног саобраћајног форума, који представља најснажнију глобалну међувладину организацију у области саобраћаја, чије су чланице 54 земље, укључујући Америку, Кину, Индију, Аустралију, Кореју, Чиле, Нови Зеланд итд. Госпођа Црасс је позвала министра Брајовића да на годишњем Самиту министара, који ће се одржати у Лајпцигу маја 2015. године, буде један од панелиста на тему: “Улога саобраћаја у одрживом расту туризма”.

Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?