Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пажин посјетио Еуроџаст: Потписивање Уговора са Еуроџастом допринијеће припреми црногорских институција за чланство у ЕУ

 
 

Процедура која претходи закључењу Уговора између Црне Горе и Еуроџаста (Еуројуст) тече планираном динамиком, па се до краја ове године може очекивати његово потписивање - саопштено је на данашњем састанку министра правде Зорана Пажина са челницима Европске јединице за правосудну сарадњу у Хагу.

Пажин се у сједишту Еуроџаста састао са потпредсједником те организације и националним представником Шпаније Франсиском Хименез-Бијарехом, потпредсједником и националним представником Словачке Ладиславом Харманом и шефицом Тима за спољне односе и националним представником Словеније Малчи Габријелчич.

Изразивши обострано задовољство досадашњом сарадњом црногорских институција и Еуроџаста, саговорници су се сагласили да ће потписивање Уговора допринијети њеном продубљивању и припреми црногорских институција за чланство у ЕУ.

Пажин је истакао да је Црна Гора посвећена борби против криминала са прекограничним елементима и, генерално, унапређењу правосудне сарадње, што се огледа у чињеници да су црногорске правосудне институције стекле статус посматрача у свим релевантним европским правосудним мрежама.

Споразумом, који је парафиран 20. априла ове године, дефинисан је обим сарадње између Црне Горе и овог европског тијела, утврђена надлежна тијела за његово спровођење, а јасно су препознати и модалитети размјене информација, са нагласком на питање приватности и заштите личних података и безбједности података.

Споразумом се унапређује сарадња у области правосуђа и спровођења закона са државама чланицама Европске уније и другим државама које су склопиле сличне споразуме са Еуроџастом.

Састанком у Еуроџасту почела је дводневна посјета министра Пажина институцијама ЕУ у Хагу и Бриселу, која се наставља сјутра, састанцима у Савјету ЕУ и Европској комисији.

Министарство правде / Биро за односе с јавношћу

Фото: © Еуројуст 2015

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?