Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Марковић - Хојт Ји: Остварен напредак у институционалној реформи правосуђа и безбједносних структура

BiroНаредних неколико мјесеци од кључног су значаја за евроатлантске аспирације Црне Горе, а посебно када је ријеч о напретку у области владавине права и подршке јавног мњења НАТО интергацији - закључено је у разговору потпредсједника Владе Душка Марковића са замјеником помоћника државног секретара америчког Стејт дипартмента Хојтом Брајаном Јием.

Потпредсједник Марковић је истакао да је испуњавање претпоставки за чланство у НАТО значајно напредовало у односу на прошлу годину, обзиром да је Влада у пуном капацитету посвећена овом питању, нарочито у институционалном смислу, у циљу обезбјеђивања пуне имплементације већ установљених стандарда.

„На плану владавине права, Тужилачки савјет је јавно огласио избор главног специјалног тужиоца и 10 специјалних тужилаца у Специјалном државном тужилаштву, а окончање те процедуре очекује се ускоро. Такође, и кампања за подизање нивоа подршке јавности евроатлантским интеграцијама је интензивирана и очекујемо видљив напредак“ - казао је Марковић.

Хојт Брајан Ји честитао је Црној Гори на оствареном напретку у процесу евоатлантских интеграција, посебно када је ријеч о институционалној реформи правосуђа и безбједносних структура. Он је истакао да ће САД наставити да пружа подршку Црној Гори на том путу, вјерујући да ће Црна Гора испунити претпоставке за скоро постизање њених спољнополитичких циљева.

Саговорници су констатовали квалитетну сарадњу између двију држава и очекивање наставка такве сарадње у будућности.

Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?