Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стигла прва испорука механизације за радове на изградњи аутопута

Прва већа испорука машина и механизације за радове на изградњи аутопута Бар – Бољаре (дионица Смоковац-Увач-Матешево) стигла је у Луку Бар, одакле ће у наредне двије седмице бити транспортована на градилиште. Из Кине је у Црну Гору допремљено 267 машина укупне вриједности 20,4 милиона УСД, које ће се највећим дијелом користити у овој фази радова на изградњи аутопута. 

У склопу прве испоруке из три кинеске луке (Шангај, Ћиндао и Тианђин) стигли су утоваривачи који се користе за земљане радове, аксијални вентилатори за провјетравање при изградњи тунела, агрегати за струју, компресори за ваздух, пумпе за бетон, багери и вибро ваљци за сабијање тла. У наредном периоду очекују се још двије испоруке са 51 машином, чиме ће сва потребна механизација бити комплетирана и спремна за почетак радова на изградњи аутопута.

Из кинеске компаније Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ), која је извођач радова на изградњи аутопута, казали су да је сада у току изградња кампова за смјештај радника и да се приводе крају активности на комплетирању прве фазе запошљавања домаће радне снаге. „Прошле седмице имали смо редовни састанак са министром саобраћаја и поморства, господином Брајовићем, у циљу извјештавања о тренутним активностима на реализацији пројекта. Министар је изразио наду у интензивирање активности на реализацији пројекта, како би конкретни радови на изградњи првих дијелова аутопута почели што прије, истичући да ће инвеститор и даље пружати максималну подршку извођачу у оквирима својих надлежности, а у складу са уговором и релевантним прописима“ - саопштио је новоименовани директор компаније ЦРБЦ, Гао Лианг

Он је поручио да је за ЦРБЦ изградња аутопута Бар-Бољаре велики изазов, али и да су у потпуности спремни за завршетак припремних радова и прелазак у наредну фазу градње. 

Поводом доласка првог већег контингента грађевинске опреме у Луку Бар, министар Иван Брајовић је изразио наду да ће овај пројекат бити примјер сарадње на реализацији великих инфраструктурних пројеката. Министар је истакао значај ангажовања домаћих подизвођача, што ће бити снажан импулс даљем привредном расту и развоју Црне Горе, и указао да ће посебна пажња бити посвећена квалитету изведених радова и поштовању домаћих и међународних стандарда и правила струке.

Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?