Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Пети састанак националних координатора за сарадњу са НР Кином

BiroУ Пекингу је јуче одржан Пети састанак националних координатора у оквиру регионалне сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе. Састанку, којим је предсједавао замјеник министра вањских послова Wанг Цхао присуствовала је и делегација Црне Горе, коју је предводио савјетник потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем и национални координатор за сарадњу са НР Кином Горан Јоветић

Састанак је организован у циљу унапређења сарадње у оквиру механизма „16+1“, на којем је по први пут дефинисан Приједлог средњорочног плана којим ће се успоставити нови механизам за учвршћивање односа међу земаљама чланицама те иницијативе. Предложени план би требало да буде усвојен на предстојећем самиту премијера земаља Централне и Источне Европе и НР Кине, који ће се ове године одржати у Пекингу.

У пленарном дијелу састанка, координатор Јоветић је истакао значај учешћа Црне Горе у овој регионалној иницијативи и указао на конкретне резултате које је Црна Гора остварила у претходном периоду, са акцентом на почетак реализације пројекта »Аутопут Бар-Бољаре« и раст броја туриста из НР Кине у 2015.години за више од 60% у односу на исти период прошле године.

Јоветић се осврнуо и на изазове у оквиру сарадње, са нагласком на потребу већег коришћења Луке Бар од стране кинеских партнера и њено позиционирање као једне од улазних тачака у Европу за кинеске производе. Такође се осврнуо и на реконструкцију жељезничке пруге од Бара до Београда и даље до Будимпеште као конретан пројекат будуће сарадње и указао на могућност отварања чартер линије од НР Кине до Црне Горе. 

На састанку је одржано и више панел дискусија, посвећених јачању економске сарадње кроз постојећи механизам сарадње, али и нови тзв.« Један појас, један пут«.

Састанку су, поред сталних чланица »16+1« присуствовали и представници Европске комисије и Аустрије, који су подржали модел сарадње и нагласили његову усаглашеност са политиком Европске комисије. 

Током боравка у НР Кини, црногорска делегација се сусрела са Јуаном Баоијем, потпредсједником кинеске компаније Цхина Гезхоуба Гроуп Цорпоратион (ЦГГЦ), која је једна од водећих кинеских компанија у области изградње реконструкције и коришћења енергетских и инфраструктурних објеката. Представници компаније изразили су заинтересованост за више развојних пројеката у Црној Гори, нарочито у области енергетике и путне инфраструктуре. 

Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?