Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Кроз ЛАМП пројекат испланирано скоро 60% простора Црне Горе

Објављено: 26.02.2016. 22:59 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Кроз ЛАМП пројекат (Пројекат земљишне администрације) који је реализован у партнерству са Свјетском банком, финансирани су или кофинансирани планови којима је покривено 58% територије Црне Горе, саопштено је на данас одржаној конференцији у Будви поводом завршетка поменутог пројекта. Овај пројекат је постао ефективан 2009. године, а носиоци су били Министарство одрживог развоја и туризма и Управа за некретнине.

Неке од најзначајнијих реализованих активности спроведене у оквиру ЛАМП-а, а које су презентоване на данашњој конференцији биле су:

• финансирање или кофинансирање израде 9 просторно-урбанистичких планова општина којима је покривено 58% територије Црне Горе (за Цетиње, Даниловград, Бијело Поље, Плав, Колашин, Шавник и Никшић. Андријевицу и Пљевља). Важно је нагласити да је током израде наведених планова примијењен партиципативни приступ по правилима и процедурама Свјетске Банке, а што је обезбиједило највећи степен транспарентности и учешча грађана.

• финансирање израде 22 детаљна урбанистичка плана у 10 општина сјеверног и централног региона Црне Горе.

• унапређење процеса издавања грађевинске дозволе укључујући подршку увођењу система “један шалтер” за издавање дозвола (који подразумијева да се на једном мјесту тј. институцији добија сва потребна документација за издавање дозволе, а што је било од великог значаја и за напредак Црне Горе на Доинг Бусинесс листи Свјетске банке, као и за смањење рокова за издавање дозвола са скоро 300 дана на око 30-ак). У овом дијелу наглашено је да је Министарсво успоставило квалитетан систем планирања и издавања дозвола, те да је исти потребно даље унапређивати на општинском нивоу.

• унапређење процеса регистрације непокретности са циљем повећања ефикасности у раду. Такође, кроз подршку овог пројекта, рад на предметима уписа хипотека сведен на 24х од момента предаје захтјева, чиме је Управа за некретнине корисницима кредита створила услове за њихове даље активности. Тако је, према подацима Управе за некретнине, на крају 2015. године смањен број укупних незавршених предмета за око 3% од укупног броја предмета у раду, уз напомену да је број предмета у односу на претходни упоредни период порастао за преко 10%.

• израда Централног регистра планске и техничке документације, која је тако постала на једном мјесту прегледна и доступна јавности, што је још један важан корак ка транспарентности у области уређења простора.

Овај пројекат довео је до тога да са 28% покривености простора просторно-урбанистичким плановима дођемо на око 60%. Сигуран сам да ће овај податак подстаћи локалне управе приморја да заврше просторно-урбанистичке планове са чијом израдом су неке отпочеле прије више година, саопштио је министар Гвозденовић током свог уводног излагања. Поред њега, присутнима су се уводним говорима обратили директорица Свјетске Банке за регион, Татјана Проскурјакова и директор Управе за некретнине, Драган Ковачевић.

Уводне говоре можете преузети са адресе www.инфобиро.тв.  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?