Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Жугић - Скот у Вашингтону: ММФ подржава проактиван приступ Владе при изради консолидационог фискалног плана

Министар фИнансија Радоје Жугић, током службене посјете Вашингтону, сусрео се данас са шефом мисије ММФ-а за Црну Гору и Велику Британију, Аласдером Скотом, са којим је размијенио мишљења о најновијим макроекономским кретањима у Црној Гори, са посебним нагласком на предложене мјере средњерочне фискалне консолидације у контексту јачања структурних реформи и конкурентости црногорске економије.

Шеф мисије је нагласио да ММФ подржава проактиван приступ Владе при изради кредибилног консолдационог фискалног плана, што потврђује њен одговоран однос у сагледавању и налажењу начина за превазилађење фискалних ризика, управљању јавним финансијама и поштовању препорука ММФ-а. Он се сагласио се са министром Жугићем да кредибилни фискални план треба да балансира између фискалне консолидације, која не би угрозила раст и конкурентност Црне Горе, и мјера које би биле довољно конзервативне, и које би инострани инвеститори и тржиште капитала препознали као реалне, кредибилне и оствариве. Балансирање та два услова, како је истакнуто, од посебне су важности за земље са ограниченим монетарном политиком, као што је то случај са Црном Гором. С тим у вези, ММФ ће са пажњом анализирати предложени план консолидације, посебно са аспекта мултипликације фискалних ефеката на будући раст и дати евентуалне сугестије - рекао је Алсадер Скот

Поводом потенцијалне продаје концесије за аутопут, господин Скот сматра да би она значајно утицала на смањење профила ризика јавних финансија.

Министар Жугић сјутра наставља посјету Вашингтону, када ће се срести са извршним директором у Свјетској банци Френком Хемскерком, извршним Директором ММФ-а Меном Снелом и вицепредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију Цирилом Мулером, са којима ће разговарати о новом партнерском оквиру Свјетске банке за Црну Гору, посебно у дијелу финансијске подршке за повећање отпорности економије и нарочито фискалне политике на екстерне шокове.

Министарство финансија / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?