Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршена посјета експертске мисије ЕУ у области људских права

Објављено: 22.04.2016. 01:20 Аутор: ПР служба

mmpУ Подгорици је данас одржан завршни састанак експертске мисије у области људских права која је трајала од 18. априла.
Циљ мисије коју је предводио независни експерт из Италије било је разматрање функционисања Министарства за људска и мањинска права, као и активности и планова у оквиру људских и мањинских права.
Током посјете Црној Гори, експерти држава чланица су имали састанке с представницима релевантних црногорских институција, и то Министарства за људска и мањинска права Министарства правде, Министарства рада и социјалног старања, Скупштине, Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, националних мањинских савјета и Центра за очување и развој културе мањина. Састанци су омогућили директну размјену информација представника црногорских институција са експертима држава чланица о конкретним питањима из ових области.

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић је захвалио на препорукама добијеним након прошлогодишње експертизе спроведене у циљу стручне процјене капацитета институционалних механизама за заштиту људских права. Истакао је да Министарство за људска и мањинска права има врло важну улогу као институција која креира и спроводи политику заштите и унапређења људских права, те остварењу укупне политике Владе Црне Горе која је веома посвећена испуњавању свих међународних стандарда у процесима европских и евроатланских интеграција. У том правцу је указао да су добијене препоруке послужиле за даље унапређење и усмјеравање рада Министарства и у многоме допринијеле унапређењу политике коју спроводи овај ресор.

Током боравка овогодишње експертске мисије пружене су детаљне информације о оствареним резултатима Министарства за људска и мањинска права у посљедних годину дана.

Наглашено је да су активности Министарства за људска и мањинска права усмјерене ка унапређењу људских и мањинских права, те политике једнаких могућности, социјалне инклузије рањивих група, те едукацији свих актера/ки који спроводе политику антидискриминације и заштите људских права.

"Током 2015. усвојени су битни закони из области: заштите и забране од дискриминације лица са инвалидитетом и родне радвноправности, а такође је текао процес усклађивања законодавног оквира у области заштите и унапређења људских и мањинских права са међународним законодавством и ојачани су администартивни капацитети Министарства", истакао је министар Нумановић и закључио да ће и овогодишње препоруке допринијети даљем унапређењу рада Министарства за људска и мањинска права.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Андре Лис, захвалио је црногорским колегама на одличној сарадњи током организације и саме реализације мисије која представља само један од облика интензивног дијалога који Европска унија води са Црном Гором у оквиру преговора о придруживању. Лис је закључио да ће налази експертске мисије бити од помоћи у препознавању области у којима је остварен напредак, као и оних подручја која ће захтијевати додатне напоре у предстојећем периоду.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?