Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Обиљежен Медитерански дан обале

Објављено: 27.09.2016. 22:20 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Данас је у Барселони обиљежен Медитерански дан обале у организацији Регионалног центра за програм приоритетних акција из Сплита који дјелује у оквиру Медитеранског акционог плана Програма за животну средину УН-а (УНЕП/МАП), Регионалног центра за одрживу потрошњу и производњу (СЦП/РАЦ) и Плавог плана из Француске.

Медитерански дан обале се већ традиционално сваке године обиљежава 25. септембра након што је први пут организован 2007. године у част датума када је Словенија прва ратификовала Протокол о интегралном управљању обалним подручјима (ИУОП). Главни циљ обиљежавања Дана обале јесте подизање свијести о значају обалног подручја као природног и економског ресурса, као и упозорење на ризике којима је обално подручје изложено усљед природних феномена и људских активности.

Јелена Кнежевић, руководилац Одјељења за одрживи развој и интегрално управљање морем и приобалним подручјем у Министарству одрживог развоја и туризма представила је активности Црне Горе у погледу примјене Протокола, с посебним освртом на активности усмјерене на унапређење знања о обалном подручју и морској средини.

Подсјећања ради, Црна Гора обиљежава Дан обале од 2011. године када је ратификовала Протокол доношењем закона о потврђивању Протокола о интегралном управљању приобалним подручјем Средоземља. У оквиру тих активности Министарство, сада већ традиционално, Дан обале обиљежава кроз организацију едукативних радионица за најмлађе, као и кроз организацију прес конференција, акција чишћења и сличних активности за све заинтересоване грађане у Црној Гори.

Реализацијом ових активности уједно се доприноси и реализацији приоритетних мјера Националне стратегије интегралног управљања обалним подручјем у области подизања свијести о значају очувања обалног подручја Црне Горе, коју је Влада Црне Горе усвојила у јуну прошле године.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?