Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство спорта представило Стратегију за младе 2017-2021

Објављено: 11.01.2017. 21:17 Аутор: Министарство спорта ПР служба
Представници Министарства спорта представили су Стратегију за младе 2017-2021 на 31. сједници Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем, одржаној у сриједу, 11. јануара. Сједницом је предсједавао предсједник Црне Горе, Филип Вујановић.
В.д. Генералног директора Директората за младе у Министарству спорта Ненад Копривица подсјетио је да се до сада политиком за младе бавила Управа за младе и спорт, а да је формирањем Министарства спорта Управа постала саставни дио Министарства, у оквиру којег функционише и Директорат за младе.
Директорат ће бити одговоран за спровођење омладинске политике у наредном периоду.

Стратегију за младе 2017-2021 представили су савјетник за омладинску политику Директората за младе у Министарству спорта Крсто Вукадиновић и консултанткиња за израду стратешког документа Ајша Хаџибеговић.
Вукадиновић је у уводном дијелу обраћања истакао да је изради Стратегије претходила евалуација старе, као и истраживање потреба младих у Црној Гори. Како је казао, процес је био партиципативан – консултовани су млади из руралних подручја, незапослени, припадници маргинализованих група, као и доносиоци одлука на локалном нивоу и ресорна министарства. Такође, формирана је радна група коју су чинили представници министарстава, цивилног сектора, као и консултанти за помоћ при изради стратегије.
Савјетник за омладинску политику Директората за младе у Министарству спорта говорио је о вриједностима и визији стратегије. Вукадиновић је казао да је једна од вриједности Стратегије позиционирање младих као питање од значаја за Црну Гору. Додао је и да је Стратегија усклађена са међународним стандардима, као и Стратегијом за одрживи развој.

Консултанткиња, која је радила на изради стратешког документа, Ајша Хаџибеговић посебну пажњу посветила је кључним приоритетима Стратегије за младе 2017-2021. Као један од најбитнијих циљних исхода, истакла је да млади остварују економску и социјалну сигурност кроз олакшан приступ тржишту рада и стицању запошљења.
Стратегијом за младе 2017-2021, како су навели представници Министарства спорта, бавиће се други ресори и локалне самоуправе, а један од важних актера у самом спровођењу активности биће и невладине организације.
Један од закључака 31. сједнице Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем, у области људских и друштвених ресурса јесте подршка за спровођење Стратегије за младе 2017-2021.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?