Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународне парламентарне стипендије у трајању од пет мјесеци у Берлину

Објављено: 28.04.2017. 20:13 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Њемачки савезни парламент, у сарадњи са Слободним универзитетом у Берлину („Фреие Университäт Берлин“), Хумболтовим универзитетом у Берлину („Хумболдт-Университäт зу Берлин“) и Техничким универзитетом у Берлину („Тецхнисцхе Университäт Берлин“), позива високо квалификоване младе кандидате и кандидадткиње, заинтереоване за политику и креирање демократске будућности у својим земљама, да аплицирају за једну од међународних парламентарних стипендија и проведу пет мјесеци у Берлину.

Земље учеснице овог програма су: Албанија, Алжир, Арменија, Азербајџан, Бјелорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Египат, Естонија, Француска, Грчка, Грузија, Хрватска, Ирак, Израел, Јордан, Казакстан, Кипар, Косово, Латвија, Либанон, Либија, Литванија, Мађарска, Македонија, Мароко, Молдавија, Палестинска Самоуправа, Пољска, Румунија, Русија, САД, Сирија, Србија, Словачка, Словенија, Турска, Тунис и Украјина.

Стипендија омогућава упознавање њемачког парламентарног система и процеса доношења одлука, као и стицање практичног искуства у парламентарном раду током 13 седмица рада са чланом Њемачког парламента. Добитнике ових стипендија бира независна њемачка комисија.

Услови:

Држављанство неке од горе наведених земаља које учествују у овом Програму (укључујући и Црну Гору),

- Завршене универзитетске студије (додипломске, мастер, или докторске студије),
- Добро знане њемачког језика (најмање ниво Б2),
- Добро познавање њемачке политике, друштва и историје,
- Кандидати треба да су млађи од 30 година у вријеме почетка течења стипендије.

Крајни рок за аплицирање је 30. јун 2017. године.

Стипендија обухвата сљедеће ставке:

- Мјесечни износ од 500 еура,
- Бесплатан смјештај,
- Здраствено осигурање и путне трошкове.

Све детаљне информације у вези са условима и процедуром аплицирања, заинтересовани кандидати могу наћи на интернет страници www.бундестаг.де/ипс, или интернет страници Амбасаде СР Њемачке у Подгорици: www.подгорица.дипло.де .

ОВДЈЕ можете преузети флајер са додатним информацијама о стипендијама на нјемачку језику.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?