Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за утврђивање листе од три кандидата за избор једног судије Европског суда за људска права

Објављено: 23.06.2017. 14:27 Аутор: Ђ.П.

На основу члана 3 Уредбе о организацији и начину рада државне управе („Службени лист ЦГ'', бр. 5/12, 25/12, 61/12, 20/13, 17/14, 6/15, 80/15, 35/16, 41/16, 73/16, 3/17 и 19/17), Министарство правде објављује


Ј А В Н И  П О З И В

ЗА УТВРЂИВАЊЕ ЛИСТЕ ОД ТРИ КАНДИДАТА ЗА ИЗБОР ЈЕДНОГ СУДИЈЕ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА 


            1. Овим позивом Министарство правде јавно оглашава и отвара поступак за избор једног судије Европског суда за људска права у складу са чланом 22 став 1 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

2. Ради утврђивања листе од три кандидата за избор једног судије Европског суда за људска права, позив се објављује у "Службеном листу Црне Горе" и у дневним штампаним медијима у Црној Гори.

3. Листу од три кандидата за избор једног судије Европског суда за људска права утврђује Влада Црне Горе и затим је доставља Парламентарној скупштини Савјета Европе на даљу надлежност. 

            4. Поред општих услова за заснивање радног односа у државним органима прописаних Законом о државним службеницима и намјештеницима (,,Службени лист ЦГ'', бр. 39/11, 66/12 и 34/14), лице које се пријављује на овај позив треба да испуњава и сљедеће посебне услове, и то да:

- има завршен правни факултет,

- има положен правосудни испит или одговарајуће академско звање у складу са посебним законом,

- има најмање 15 година искуства у правној струци,

- има мање од 65 година живота,

- има одговарајуће искуство у области људских права,

- ужива углед и да је достојно за обављање судијске функције, и

- има активно знање енглеског или француског језика, с тим да се активно знање оба језика узима као предност. 

5. Лице које се пријављује на овај позив доставља биографију на црногорском језику и на енглеском или француском језику. Биографија се попуњава према сљедећем редосљеду:

- име и презиме,

- пол,

- датум и мјесто рођења,

- држављанство,

- образовање, академска звања и друге квалификације,

- претходно радно искуство,

- искуство у области људских права,

- евентуално претходно вршење јавних функција,

- други релевантни послови и активности,

- публикације и други објављени радови (навести укупан број објављених књига и чланака или поменути највише осам најрелевантнијих наслова по мишљењу аутора),

- знање језика,

- друге релевантне информације,

- изјава којом лице које се пријављује на овај позив потврђује да ће, уколико буде изабрано за судију Европског суда за људска права, прихватити стално боравиште у Стразбуру током трајања мандата. 

6. Активно знање енглеског или француског језика провјериће се на посебном интервјуу на тим језицима. 

7. Пријава са приложеним доказима о испуњавају општих и посебних услова заједно са биографијом подноси се Министарству правде, улица Вука Караджића број 3, Подгорица, у року од 15 дана од дана објављивања овог позива. 

 

Број: 01-112-7716/17

Подгорица, 23. јуна 2017. године

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?