Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове представила резултате инспекцијске контроле за период јун - август

Објављено: 22.09.2017. 18:56 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Контрола хране у Црној Гори у периоду јун – август (од преласка инспектора за храну, ветеринарских и фитосанитарних у Управу за безбједност хране) може се оцијенити веома успјешном.

Ово је данас оцијенила директорица Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић, истичући да је у том период, који се поклопио са туристичком сезоном контрола била фреквентнија.

“И у претходних три мјесеца редовно смо извјештавали јавност о спроведеним контролама и мјерама које су предузимане. Истовремено, вршили смо појачани надзор на мјестима са појачаним прометом хране у циљу заштите здравља грађана и туриста. Контрола је вршена приликом увоза хране на граничним прелазима, у складу са процјеном ризика, кроз појачано узорковање и лабораторијске анализе. У унутрашњем промету, а за туристичке центре, формирани су мобилни тимови, који су редовно вршили надзор”, казала је Даковић.

Инспектори за храну су вршили надзор над објектима за производњу, обраду, прераду, дистрибуцију и промет хране и хране за животиње. Контролама се провјеравао степен усаглашености са прописаним захтјевима хигијене, поријекло, односно, следљивост хране, ознаке/декларације, рокови употребе и општа сензорна својства. Вршена је провјера и безбједности воде у објектима.

У унутрашњем промету, у наведеном период, извршена је контрола укупно 1.519 објеката у којима се послује храном. Издато је 31 рјешење о привременој забрани дјелатности до уклањања неусаглашености, 42 рјешења која се односе на инфраструктурне захтјеве. Издрата су 62 прекршајна налога и уништено је 490 кг хране за коју је утврђено да није безбједна”, саопштила је Даковић.

Приликом увоза пошиљки хране неживотињског поријекла, вршен је такође појачан надзор и узорковање за лабораторијске анализе, услед појачаног промета хране и процјене ризика. Тако је у јуну лабораторијски испитано 39,7%, у јулу 19% и августу 17% пошиљки хране из увоза неживотињског поријекла и предмета и материјала који долазе у контакт са храном.

“Пошиљке код којих је лабораторијским испитивањем утврђено да не одговарају захтјевима безбједности и такве пошиљке су враћене ино-испоручиоцу или су уништене на прописани начин. Таквих пошиљки харане неживотињског поријекла, предмета и материјала који долазе у контакт са храном, у јуну мјесецу је било 20 укупне тежине 163 тоне, у јулу 10 пошиљки тежине 86,9 тона и у августу 4 пошиљке хране укупне тежине 1,2 тоне и 52 комада предмета који долазе у контакт са храном”, казала је Даковић.

Додала је да је су инспектори за храну поступали по иницијативама грађана, којих је у јуну било 20, у јулу 18 и у августу 19. У јуну је, како је додала, вршена појачана контрола пијачне продаје, у јулу меда, маслиновог уља и других производа који се најчешће продају на тезгама.

Ветеринарски инспектори су вршили надзор у унутрашњој контроли и појачан надзор на граничним прелазима при контроли увоза хране животињског поријекла, услед појачаног промета и у складу са процјеном ризика. Према ријечима Даковић, у унутрашњој контроли извршено је укупно 483 контроле за три мјесеца које су се односиле на примјену закона из области ветеринарства и заштите добробити животиња.

“Приликом увоза пошиљки живих животиња и производа животињског поријекла извршена је контрола укупно 3.983 пошиљке које подлијежу ветеринарском прегледу. Од прегледаних пошиљки, узорковано је и лабораторијски испитано, а у складу са процјеном ризика: у јуну 52,75%, у јулу 19,4% и у августу 20,98% пошиљки хране животињског поријекла. За пошиљке које је лабоаторијским испитивањем утврђено да не одговарају прописима безбједности забрањено је стављање на тржиште, а таквих пошиљки је у јуну било 3, укупне тежине 13,5 тона, у јулу 8, укупне тежине 90,9 тона и у августу 2, укупне тежине 3 тоне. Двије пошиљке свјежег меса су враћене због неадекватног транспорта – температурног режима, укупне тежине 15 тона”, навела је Даковић.

Ветеринарски инспектори су извршили преглед укупно 1.013 транзитних пошиљки и издали укупно 136 извозних сертификата. Извршена је контрола по 81 иницијативи грађана.

У складу са измјеном надлежности, преглед воћа и поврћа као и хране за животиње је у августу мјесецу пренијет на фитосанитарну инспекцију.

Даковић је казала да је ова инспекција у периоду од јуна до августа урадила 253 контроле из области здравствене заштите биља, сјеменског и садног материјала биља, и других закона из своје надлежности. “У међународном промету, фитосанитарна инспекција је у јуну и јулу мјесецу извршила преглед укупно 1449 пошиљки, док је у августу извршила контролу 1310 пошиљки приликом увоза. У складу са новом надлежношћу контроле пошиљки биљног поријекла, узорковано је приликом контроле увоза и лабораторијски испитано 32,75% пошиљки. У том периоду је враћено 7 пошиљки за које је лабораторијским анализама утврђено да не одговарају захтјевима прописа безбједности хране, укупне тежине близу 15 тона, те је за те пошиљке издато рјешење о забрани стављања на тржиште”, казала је Даковић, додајући да је фитосанитарна инспекција од јуна до краја августа издала 1.568 извозних сертификата.

Дакле, у периоду јун – август забрањено је стављање на тржиште 47 пошиљки хране биљног и животињског поријекла и хране за животиње, у укупној тежини од близу 500 тона, по категоријама пошиљки:

“Због свега реченог, сматрамо да је контрола безбједности хране у току туристичке сезоне била веома добра. Инспектори су у координацији са Управом добро обавили свој задатак”, поручила је Даковић И том приликом им јавно честитала.

Додатно, Даковић је истакла да је и одлука о ангажовању инспектора у двије смјене на граничном прелазу Добраково у току туристичке сезоне дала очекиване резултате, посебно у дијелу смањења гужви. Она је најавила да ће у складу са планом рада и раније утврђеним радним временом, од 25. септембра инспектори наставити да раде двократно, све док се не укаже потреба за поновном промјеном.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?