Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Први преглед трговинских политика Црне Горе у оквиру СТО

Објављено: 21.11.2017. 20:02 Аутор: Министарство економије
У циљу праћења трговинских политика чланица СТО формиран је Механизам за преглед трговинских политика као Анекс 3 Споразума о основању СТО. Механизам има за циљ не само да прикаже трговинске политике и мјере, већ се кроз само процес извјештавања повећава ниво транспарентности и омогућава боље разумијевање трговинских правила које примјењују чланице СТО. 

У контексту СТО, Преглед трговинских политика (ТПР - Траде Полицy Ревиеw) је најзначајнија активност након приступања Црне Горе овој Организацији. Преглед трговинских политика се припрема у форми два извјештаја, и то Извјештаја СТО Секретаријата и Извјештаја Владе.

Извјештај Секретаријата настоји да прикаже преглед трговинских политика, мјера и трендова у периоду од посљедњег Извјештаја, што је у случају Црне Горе од датума приступања СТО-у јер се по први пут ради овакав документ. Владин извјештај има за циљ да пружи сажет опис најзначајнијих економских и монетарних политика по секторима и мјерама. Усмјерен је на кључне и будуће активности Владе, али и развојне пројекте у различитим секторима. 

Сам процес прегледа трговинских политика за Црну Гору отпочео је у фебруару 2017. године, од када се у сарадњи са надлежним ресорима континуирано ради на достављању коментара и одговора на припремљени нацрт СТО извјештаја, а за чију координацију је задужено Министарство економије. Процес прегледа трговинских политика се завршава у мају 2018. године. 

Друга посјета преставника СТО Секретаријата је планирана у периоду од 27. новембра до 1. децембра 2017. године. Овом приликом ће се одржати низ састанака са надлежним ресорима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?