Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарка Прибиловић говорила на округлом столу „Да јавно не буде тајно“

Објављено: 18.06.2019. 19:54 Аутор: мју

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, говорила је на округлом сто „Да јавно не буде тајно“ у сусрет предстојећим измјенама и допунама Закона о слободном приступу информацијама, у организацији Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

На округлом столу говорили су и шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав, извршна директорица Аццесс Инфо Еуропе, Хелена Дарбисхире и извршна директорица МАНС-а, Вања Ћаловић-Марковић.
“Право на приступ информацијама, којима располаже јавна управа је широко признато као основно људско право, заштићено међународним стандардима и као такво представља основ сваког демократског друштва. Управо из тог разлога, посебну захвалност упућујем организаторима, као и свим представницима цивилног сектора, те свима онима који дају допринос да се право на слободан приступ остварује у складу са савременим принципима” казала је Прибиловић.

Она је казала да тема приступ информацијама представља важну карику развоја нашег друштва, а незаобилазна је област реформа јавне управе, као једног од три кључна ступа интеграционих процеса у ЕУ. Стога са посебном пажњом водимо рачуна о успостављају квалитетног институционално и законодавног оквира, оквира у којем проблем лоше имплементације неће бити присутан.

“Наши грађани имају право да питају и да тражи информације о томе на који начин се спроводе јавне политике и како се троши њихов новац, јер управа постоји због њих. С тим у вези, и у Стратегији реформе јавне управе 2016 - 2020. у области слободног приступа информацијама препозната је потреба за унапређењем овог система, а у циљу ефикаснијег остваривања права на слободан приступ информацијама. Стога је Министарство јавне управе, као надлежно за политику слободног приступа информацијама припремило Анализу нормативног оквира, која је дала одређене смјернице и препоруке за регулативна и имплементацијска побољшања Закона о слободном приступу информацијама”, истакла је Прибиловић.

“Очекујемо да нова законска рјешења допринесу што дјелотворнијем остваривању права на слободан приступ информацијама, те да се у односу на овако постављени циљ одговори квалитетним правним оквиром у обасти слободног приступа информацијама“, закључила је Прибиловић.

 Видео: Округли сто -Да јавно не буде тајно- - КАДРОВИ

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?