Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства јавне управе на текст “Неко ко чува 20 оваца боље би све организовао”

Објављено: 09.08.2019. 19:54 Аутор: мју

Поводом текста “Неко ко чува 20 оваца боље би све организовао” у којем се помиње Министарство јавне управе, а у вези са захтјевом Општине Будва за увећање броја комуналних полицајаца у Служби комуналне инспекције и полиције, саопштавамо сљедеће:

Законом о комуналној полицији прописано је да служба комуналне полиције не може имати мање од три комунална полицајца (цитирана одредба се односи на број комуналних полицијаца, а не комуналних инспектора како се наводи у тексту) и да се број комуналних полицајаца утврђује према броју становника према посљедњем попису, тако да се на сваких 5 000 становника одређује по још један комунални полицајац.

Сходно наведеном, Општина Будва се обратила Министарству јавне управе захтјевом од 2. јула 2019. године у којем тражи сагласност за увећање броја комуналних полицајаца за 10 (десет).

Министарство је у законском року тачније 24. јула 2019. године одговорило на захтјев, те не стоји констатација предсједника општине Будва да је одговорено након 40 дана, и доставило мишљење у којем је наведено да нијесмо сагласни да се увећа број комуналних полицајаца.

Наиме, према званичном попису становништва, општина Будва има 19.218 становника, што поред основног броја комуналних полицајаца (3) даје основ за запослење још додатна 3. Дакле, укупно 6 комуналних полицајаца ангажованих у општини Будва. Само у 2018. години Општина Будва је запослила десет нових комуналних полицајаца, што потврђује да већ сада имају много више од Законом утврђеног лимита. Што, када говоримо о вишку запослених, није само случај са Службом комуналне инспекције и  полиције већ са цјелокупном Општином о чему је више пута говорио и предсједник Општине.

Такође, посљедњим измјенама и допунама Закона о комуналној полицији предвиђена је могућност да, када је повећан обим послова комуналне полиције у општини, може закључити споразум са другом општином да послове комуналне полиције на њеној територији врши комунална полиција друге општине. Ова норма је прописана управо водећи се интересима општина, нарочито приморских да током љетње сезоне могу ангажовати већи број комуналних полицајаца и из других општина, и на тај начин ојачати кадровске капацитете како би ефикасно реализовали планиране активности, без нових запошљавања.

Додатно подсјећамо да је Влада Црне Горе 6. јула 2018. године донијела План оптимизације јавне управе који се односи и на јединице локалне самоуправе, а у циљу стварања финансијски одрживе, ефикасне и сервисно орјентисане јавне управе.

У складу са свим горе наведеним, Министарство јавне управе је и у овом случају поступило искључиво поштујући закон и интересе грађана Будве. У том смислу, наглашавамо да ћемо свако поступање и запошљање мимо закона третирати кроз надзор  и рад Управне инспекције.

Министарство јавне управе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?