Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конкурс„еДемократија-предложи, учествуј, промијени“ - подржани пројекти шест НВО

Објављено: 13.08.2019. 20:22 Аутор: мју

Министарство јавне управе је, у складу са Законом о невладиним организацијама, а у вези са Јавним конкурсом ,,е-Демократија – предложи, учествуј, промијени“ објављеним 25. марта ове године донијело Одлуку о расподјели средстава за финансирање пројеката невладиних организација у области реформе јавне управе за 2019. годину.

Овом одлуком се расподјељују средстава у износу од 93.988,11 еура за реализацију шест пројеката невладиних организација, и то:

1. е-демократија: грађанска партиципација у дигиталној ери” у износу од 18.149,50 еура којИ ће реализовати НВО Центар за демократију и људска права ЦЕДЕМ;

2. ,,Влада и НВО - дијалог па повјерење!” у износу од 18.295,48 еура који ће реализовати 3. НВО Центар за развој невладиних организација;

3. ,ЈУФУ – Јавна управа, функционална управа” у износу од 14.890,00 еура који ће реализовати НВО Центар за младе ПРОАЦТИВЕ;

4. ,,За мој глас у мојој општини!” у износу од 16.351,30 еура који ће реализовати НВО Нови хоризонт;

5. ,,Улога НВО у развоју локалне демократије - Пут до циља” у износу 15.070,00 еура који ће реализовати НВО Бјелопољски демократски центар;

6. ,,Партиципативна, информативна, отворена јавна управа - #ПИО у износу од 11.231,83 еура који ће реализовати НВО Политикон мрежа ПИН.

Подсјећамо да је Министарство јавне управе расписало јавни позив за НВО за циљем повећања информисаности, разумијевања и знања грађана о процесу креирања јавних политика, веће транспарентности органа, те повећања повјерења грађана у рад јавне управе.

Такође, циљ је веће коришћење доступних електронских услуга на порталу еУправе www.еуправа.ме, првенствено подстранице еПартиципација www.еуправа.ме/епартиципације, као и сервиса еПетиције „Глас грађана“ www.епетиције.гов.ме.

Путем сервиса еПартиципације грађани могу активно да учествују у креирању закона и стратешких докумената, давањем коментара, иницијатива и сугестија у процесу консултација заинтересоване јавности и јавних расправа, док сервис еПетиције ,,Глас грађана'' служи за подношење петиција за иницијативе у надлежности Владе Црне Горе, за чије разматрање је потребно 3 000 гласова.
Веће учешће шире јавности у процесу креирања јавних политика доприноси унапређењу демократских процеса, повећању квалитета и легитимитета јавних политика, те повећању транспарентности јавне управе.

Одлуку можете преузети овдје.пдф

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?