Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција „Дигитално управљање за убрзавање развоја“: Е-сервиси дају замајац привреди, а живот грађана чине лакшим

Објављено: 22.11.2019. 20:57 Аутор: мју

 gov.me

Електронски сервиси пружају снажан замајац за развој привреде и уједно олакшавају интеракцију између грађана и јавне управе. Дигитализацијом услуга, државна и локална администрација јачају ефикасност свог пословања и смањују трошкове, док уједно становништву и предузећима омогућавају једноставније функционисање – закључено је данас на конференцији „Дигитално управљање за убрзавање развоја“. Међутим, учесници су такође указали да само повећање броја е-услуга не води нужно ка унапређењу њиховог квалитета, већ је неопходно пажљиво ослушкивати ставове директних корисника и прилагођавати сервисе потребама грађана и компанија.

Конференција је организована у оквиру пројекта „Подршка успостављању транспарентне и ефикасне јавне управе на услузи грађанима”, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињењих нација за развој (УНДП) у сарадњи са Министарством јавне управе. Овом приликом представљени су кључни налази два истраживања из ове области, које је спровео ИПСОС за потребе поменутог пројекта, на двије важне теме: ставови и коришћење електронских услуга и утицај информационо-комуникационих технологија на економију Црне Горе. Подаци указују на значајне разлике у ставовима између грађана и привреде. Охрабрујуће је да је 9 од 10 компанија информисано о услугама е-управе и већина оних који их користе су изузетно задовољни (до 87%). С друге стране, скоро 80% грађана није информисано о електронским сервисима, а 6 од 10 њих би радије ишло на шалтер чак и када би е-услуге биле јефтиније. Да би се овај јаз премостио, неопходна је двосмјерна комуникација између јавне управе, тј. институција као пружалаца услуга и грађана и компанија, као корисника.
С циљем да се ојача сарадња свих актера који дјелују у области дигиталне трансформације, догађај је окупио представнике/це јавне управе, приватног сектора, цивилног друштва и међународних организација. У фокусу дискусије је било питање како дигитализација може учинити управљање ефикаснијим и подстаћи економски развој.

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић истакла је да налази истраживања указују да јавна управа мора улагати додатне напоре како би грађани препознали електронске услуге као ефикасан и користан начин комуникације са доносиоцима одлука. „Ово је посебно значајно, ако имамо у виду да већина грађана није упућена у могућности које пружа електронска управа и нису свјесни бенефита које она нуди. Са друге стране, на порталу е-управе, којим управља Министарство јавне управе, имамо не само већи број услуга којих је тренутно 580, већ подаци говоре да ове године имамо пораст у коришћењу тих услуга у односну на прошлу годину преко 30%. Оно чиме такође можемо бити задовољни је да највећи број грађана, преко 85%, а нарочито предузећа (96%) исказују задовољство коришћењем ових услуга што нам представља додатни мотив за њихову даљу промоцију и унапређење,“ закључила је Прибиловић.

Европска комисија подржава реформу јавне управе у Црној Гори и другим земљама Западног Балкана, превасходно у области е-управе која омогућава брже и квалитетније пружање услуга. „Поздрављамо напредак остварен у успостављању Јединственог информационог система за електронску размјену података, који обезбјеђује комуникацију међу постојец́им државним е-регистрима и бржу размјену информација између грађана и званичника. То је вец́ омогуц́ило креирање нових сервиса који ће ускоро бити у функцији, попут електронског уписа дјеце у основне школе и електронске провјере испуњења обавезних критеријума у поступцима јавних набавки,“ истакао је Херман Шпиц, шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори. Уједно, он је најавио и увођење нових сервиса у блиској будућности, укључујуц́и: 1) регистрацију пословних субјеката, 2) увид у и плац́ање пореза за промет некретнинама, 3) регистрацију рођења и смрти и 4) промјену адресе у земљи.

УНДП активно доприноси дигиталној трансформацији црногорског друштва, укључујући и кроз сарадњу са ЕУ и подршку испуњењу конкретних циљева Стратегије реформе јавне управе који се односе на унапређење е-услуга и оптимизацију. Истичући предности дигитализације, Даниела Гашпарикова, стална представница УНДП у Црној Гори указала је и на изазове које носи технолошки напредак: „На владама је да, у блиском дијалогу са домаћим и међународним актерима, обликују дигиталну управу и економију на темељу транспарентних и поштених правила. То треба да буде пропраћено усвајањем мјера и политика које ће умањити ризике као што су неједнакост, прикупљање информација и обавјештајних података или злоупотреба личних података. С тим у вези, привлачење и задржавање квалификоване и високостручне радне снаге, не само у приватном већ и у јавном сектору, постаће императив.“

Догађај је подстакао дискусију на теме од друштвеног значаја, у оквиру панела Управљање 2.0 и Дигитална економија. Панелисти и учесници су указали да јавна управа, грађани, цивилно друштво, приватни сектор и међународне организације треба да дјелују заједничким снагама како би се уклониле баријере у процесу дигитализације, боље промовисали е-сервиси, унаприједило њихово функционисање и што више прилагодили крајњим корисницима.

ФОТО И ВИДЕО:хттпс://www.флицкр.цом/

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?