Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ за бољу јавну управу - Додатних 2,1 милиона еура за реформу јавне управе у Црној Гори

Објављено: 20.12.2019. 20:51 Аутор: мју

ЕУ је издвојила додатних 2,1 милиона ЕУР препознајући реформске мјере којима би јавна управа Црне Горе постала приступачнија и ефикаснија, смањујуц́и трошкове за грађане и за привреду.

ЕУ је укупно обезбиједила више од шест милиона еура за реформу јавне управе у Црној Гори. У децембру 2018. године обезбијеђено је четири милиона еура, а у децембру 2019. године 2,1 милиона еура.

Подржане активности су се односиле на усвајање законодавног оквира како би се створила одржива јавна управа, која пружа боље јавне услуге и има капацитет да одговори на потребе грађана и привреде. Законодавне промјене су, такође, поставиле основу за успостављање јединственог информационог система за размјену података између државних регистара. Ово ц́е поједноставити административне процедуре, повец́ати број електронских услуга и побољшати квалитет и доступност јавних услуга, што ц́е на крају резултирати нижим трошковима за грађане и привреду. Подршком ЕУ, такође, је подстакнута дигитализација и развој електронских услуга на порталу еУправе, те јачање еДемократије пројектима као што су "Глас грађана - еПетиције", платформом која омогуц́ава учешц́е грађана у креирању јавних политика са 3.000 потписа.

Поред тога, ЕУ подржава организације цивилног друштва које су препознате као партнери у процесу реформе јавне управе. Те организације ц́е предузети активности на подизању свијести, надгледати спровођење реформе јавне управе и подстац́и инклузивно доношење политика и партиципативну демократију.

Тренутно се спроводи 12 пројеката финансираних од стране ЕУ вриједних више од 2,8 милиона еура који су намијењени унапређењу капацитета јавне управе у институцијама као што су Управна инспекција, Агенција за заштиту личних података и слободан приступ информацијама, Завод за статистику и Управа за кадрове.

Задовољство грађана пруженим услугама на нивоу централне управе повец́ало се са 42% у 2017. на 66% у 2019. години, како је препознато у посљедњем Извјештају Европске комисије. То показује да процес реформе јавне управе даје резултате и показује ефикасност подршке ЕУ у овом сектору.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?