Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство одрживог развоја и туризма одлучно у борби против коришћења пластичних кеса

Објављено: 14.02.2020. 20:15 Аутор: Министартсво одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма Предлогом закона о управљању отпадом предвидјело је забрану кеса, врећа и торби за једнократну употребу израђених од пластичних материјала које се користе за стављање робе на располагање потрошачу на продајним мјестима. Планирано је да се ова одредба Закона почне примјењивати шест мјесеци од дана његовог ступања на снагу.

Такође, Предлогом закона предвиђене су новчане казне за непоштовање ове одредбе за правна и физичка лица, као и за предузетнике. Новчане казне крећу се у распону од 500 еура до 20.000 еура за правно лице, од 500 еура до 6.000 еура за предузетнике, од 30 еура до 2.000 еура за физичко лице.

Министарство одрживог развоја и туризма одлучило се на овај корак у циљу постизања перманентног смањења загађења животне средине пластичним кесама. Осим негативног утицаја на животну средину, пластичне кесе имају и негативан утицај на резултате у другим областима, прије свега у туризму. Слика кеса у коритима ријека, поред путева недопустива је за Црну Гору као еколошку државу и престижну туристичку дестинацију која угости четири пута више гостију него што има становника, а од туризма приходује више од 1.1 милијарду еура на годишњем нивоу.

Подсјећамо да је Министарство, као институција надлежна за област управљања отпадом, прије десетак година кроз законодавни оквир, пратећи одредбе Европске уније и најбоље праксе њених развијених земаља, почело да се бави рјешавањем проблема пластичних кеса. Као резултат тога, данас супермакети у Црној Гори углавном користе пластичне кесе које имају кратак период разградње, док је за мање трговачке радње примјетно да се њихова употреба стално повећава.

Министарство одрживог развоја и туризма у наредном периоду планира спровођење активности када је ријеч о промјени односа према овом питању како крајњих корисника, тако и трговачких радника, а нарочито путем кампања у циљу подизања свијести грађана и информисања јавности. Сматрамо да ће све ове активности допринијети да се размишља о употреби торби за куповину (такозваних „цегера“), који су се у неком ранијем периоду знатно више употребљавали.

Изјава савјетника у Директорату за управљање отпадом и комунални развој Игора Јовановића доступна је на хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157713079211082

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?