Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

О оптимизацији, примјени Закона о локалној самоуправи и електронском канцеларијском пословању са представницима општина

Објављено: 15.02.2020. 16:10 Аутор: мју
Учесници су дискутовали о досадашњој примјени Плана оптимизације јавне управе 2018-2020, уз посебан осврт на спровођење Одлуке о споразумном прекиду радног односа уз исплату отпремнине. Дискусију на ову тему, водила је генерална директорица Директората за локалну самоуправу, Јадранка Вукчевић.
Посебна пажња на радионици посвећена је изазовима у спровођењу Закона о локалној самоуправи, у контексту доношења првостепених одлука на локалном нивоу, о чему је говорила предсједница Комисије за жалбе, Вера Медојевић. Она је нагласила да свеукупно поступање првостепених органа локалне самоуправе Комисија за жалбе оцјењује добрим, уз назнаку да постоје разлике у поступању појединих општина, како по квалитету донесених одлука, тако и по ефикасности. Такође је додала да је неопходно јачати кадровске капацитете секретаријата локалне управе, али и спроводити обуке локалних службеника који воде управни поступак, како би се постигао што већи ниво знања и остваривала законитост управних поступака које спроводе органи локалних самоуправа.
На радионици је представљен и нови законодавни оквир који уређује електронско канцеларијско пословање. Управна инспекторка, Јована Нишавић, говорила је о процесу електронског пријема, обраде и евиденције документације, док је шефица Одсјека за развој дијељених система и размјену података са другим системима, Маја Драгојевић, говорила о еДМС систему размјене података којим се остварује један од главних циљева електронског пословања, а то је ефикаснија еУправа и поступно елиминисање папирне документације, уз назнаку да без заједничког напора и органа државне управе али и органа локалне управе се овај циљ не може постићи.
Радионица је организована у оквиру пројекта ’’Подршка успостављању транспарентне и ефикасне јавне управе на услузи грађанима’’, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП Црна Гора у сарадњи са Министарством јавне управе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?