Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на конференцији за медије: ЦГ је прва Цорона Фрее држава у Европи, успјели смо захваљујући партнерству с грађанима

Црна Гора је прва држава у Европи без инфицираних коронавирусом, то је подједнако успјех државе, њених институција, и сваког појединца, наша земља је од данас и по резултату који је остварила у борби са невидљивим и непознатим непријатељем позната на свим меридијанима, сада се фокусирамо на очување и опоравак наше економије, радних мјеста и стандарда наших грађана, и ту ћемо битку добити успјешно – поручио је предсједник Владе Душко Марковић на конференцији за медије одржаној дан након што је Институт за јавно здравље прогласио да у нашој земљи више нема обољелих од ЦОВИД-а 19.

„У име Владе и своје лично честитам свима који су били на првој линији одбране: Љекарима, медицинским сестрама и техничарима, фармацеутима и свим запосленима у здравству; Припадницима полиције, службе безбједности и војске који су се старали о примјени мјера о истовремено чували ред и мир, и сигурност сваког грађанина; Ништа мање – и свим припадницима инспекција, служби заштите, поштанским службеницима, волонтерима, и запосленима у градским службама; Посадама авиона, аеродромским службама и транспортним радницима; Запосленима у супермаркетима и трговинама, који су свакодневно пружали услуге, не дозволивши сценарије непрегледних редова, празних рафова и нелагоде у нашим кућама. Дужну захвалност исказујем просвјетним радницима, који су обезбиједили континуитет наставе и одговорили мом захтјеву да се наставни програм организује ван учионица и од куће. Због тога наша дјеца за 15 дана завршавају школу, и не понављају школску годину! Исказујем поштовање свима који сте били у карантинима и самоизолацији, и свима који сте остали код куће и на сваки начин поштовали мјере и препоруке – јер сте тако сачували и себе од других и друге од себе; Ово је прилика да кажем да је више од пет хиљада појединаца и компанија који су препознали потребу и дали донације. А ми смо сачували сваки приложени еуро, и од тог новца ћемо градити клинике које ће служити нашем друштву и јавном здрављу! Захвалност дугујемо новинарима и медијима – јер сте о свему објективно и правовремено информисали; Захвалан сам службеницима у државној администрацији и члановима оперативних штабова, који су показали способност да брзо доносе исправне одлуке, и спроводе их са потребном прецизношћу. Захваљујем се и ПР тиму који се ставио на располагање Институту за јавно здравље. Наше институције нијесу чекале наредбе, већ су од првог тренутка стале у одбрану грађана, и њиховог живота и здравља. То је најбољи одговор критизерству да у нашим институцијама станују нерад и незнање, и најбоља потврда да држава и грађани имају на кога да се ослоне“ – рекао је Премијер на конференцији за медије коју су уживо преносиле црногорске телевизије.

Резултат на који можемо бити поносни обавезује нас

Предсједник Владе је оцијенио да на резултат можемо бити поносни, али да тај и обавезује да наставимо са одговорним односом како бисмо превазишли посљедице економске кризе која нас је погодила, и предуприједили евентуално нови талас епидемије ако до њега дође.

Премијер је казао да овај резултат није дошао сам од себе, напротив, и подсјетио на начин на који се наша земља протеклих мјесеци супротстављала пандемији.

„Дозволите да напоменем да је Национално коориднационо тијело засиједало практично сваки други дан и одржало 35 сједница на којима је донијето 69 наредби. Да је Црна Гора успјела да – без увођења ванредног стања, и без полицијског часа, буде посљедња земља у Европи у којој је регистрован вирус. И да буде прва држава у Европи која га је побиједила. Наша стратегија је да увијек будемо корак испред. Реаговали смо на прву појаву вируса у земљама Европе. Подсјетићу, прва мјера донијета је још 9. јануара, а прва рестрикција за путнике у међународном саобраћају 15. јануара, дакле два мјесеца прије регистрованог случаја оболијевања. Благовременим формирањем Националног координационог тијела осигурали смо јединствено кризно планирање, јединствену координацију институција и правовременост у информисању јавности“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјетио да Црна Гора није затварала границе за наше држављане те да је обезбиједила довољно медицинске опреме и заштитили све који су били изложени непосредној опасности.

„На тај начин растеретили смо наш здравствени систем. То је био наш главни циљ – да болнице не напунимо обољелима. Одлучили смо се да вирус зауставимо на границама Црне Горе. А на унутрашњем плану – да не дозволимо да се он увуче у наше домове. Зато смо и успјели“ – казао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је подсјетио на два донијета пакета економскх мјера и најавио трећи који је усмјерен на опоравак наше економије и помоћ предузетницима и грађанима.

Ускоро отварање граница и друго ублажавање мјера

Премијер Душко Марковић најавио је отварање граница најприје за држављане оних земаља које се успјешно носе са коронавирусом.

„Од данас, Национално координационо тијело за заразне болести, са својих осам оперативних штабова, и преко стотину укључених људи по дубини, има задатак да пронађе најбоља рјешења која ће омогућити покретање наше економије, отварање граница и долазак туриста, и даље ублажавање мјера које су од утицаја на унутрашње прилике и живот грађана. Намјера нам је да већ од сљедеће седмице отворимо вртиће, предшколске установе, играонице, бисокопе и позоришта; Да омогућимо ограниченом броју публике праћење спортских догађаја уз поштовање мјера заштите. Биће дозвољена организација крштења, свадби, и породичних весеља – такође уз здравствено-безбједносне мјере и ограничења у броју присутних. А у складу са сачињеном процјеном у првим данима јуна очекује се отварање граница са земљама које испуњавају одговарајући епидемиолошки критеријум Института за јавно здравље. У овом тренутку гласи да је то највише 25 обољелих на 100.000 становника и прве земље са којима ћемо отворити границе су: Хрватска, Словенија, Аустрија, Њемачка, Пољска, Чешка, Мађарска, Албанија, Грчка и могуће неке земље у региону док се наредба не донесе и ступи на снагу. Глобална кретања указују и на проширење круга држава према којима бисмо могли отворити границу. То ће покренути нашу ваздушну и авио индустрију, подстаћи наш туризам и омогућити рад у везаним дјелатностима“ – казао је предсједник Владе Црне Горе.

ЦГ је данас препозната као Цорона Фрее држава

Премијер Душко Марковић је закључио да је Цорона Фрее статус данас амблем Црне Горе на свим меридијанима.

„Од данас је Црна Гора посебна и по резултату који је остварила у борби са невидљивим и непознатим непријатељем. Због тога још једном честитам Националном координационом тијелу на одличном и стратешком управљању током епидемије коронавируса. Данас смо већ на терену очувања и опоравка наше економије, очувања радних мјеста и стандарда наших грађана. Увјеравам вас да ћемо и ову битку добити успјешно као што смо добили и претходну на очување здравља и животâ наших грађана. Будимо одговорни и солидарни за добро наше Црне Горе“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на конференцији за медије.

Најважније је било партнерство са грађанима

Одговарајући на питања новинара предсједник Владе је казао да не постоји ништа што смо могли урадити, а да нијесмо урадили. Најважнијом одлуком предсједник Владе сматра визионарски приступ нашег здравственог система и поготово Института за јавно здравље који су прве препоруке дали око два мјесеца прије првог случаја у нашој земљи. Премијер је важним оцијенио и успјешну организацију карантина и самоизолације.

Премијер је казао да се кључним опредјелјенјем показало партнерство са грађанима. У прилог томе је навео да је Црна Гора држава која је имала међу највећим степенима слобода за грађане. „Донијели смо најбоље одлуке. Ово је заједнички резултат и институција и појединаца у њима, и грађана који су слиједили све те препоруке. И због тога смо данас у прилици да славимо“ – казао је премијер. Додао је да ванредно стање није предлагао нити би га предложио у неким новим околностима јер се показало да Црна Гора има институционални капацитет, а да су грађани показали лојалност и дисциплину.

Скрнављење споменика у Пиперима је атак на Црну Гору

Упитан да прокоментарише скрнављење споменика НОБ-у у Пиперима предсједник Марковић је рекао да тај напад не сматра појединачним скрнављењем споменика већ атаком на Црну Гору и њене највеће вриједности, а једна од тих вриједности је и антифашизам.

„За починиоцима ћемо трагати док их не нађемо и не откријемо. На тим питањима, на питањима наше слободе, наше историје и нашег антифашизма не можемо градити политике. Држава и органи за спровођење закона неће имати милости док такве појединце или евентуално групе које стоје иза њих не приведу правди“ – казао је премијер.

Наставак дијалога са СПЦ у ЦГ када се стекну услови

На питање када ће бити настављен дијалог са Српском православном црквом у Црној Гори предсједник Владе је рекао да ће дијалог бити настављен када се за то буду стекли услови.

„Разговори могу да теку само онда када се створи добар и повољан амбијент у пуном повјерењу и спремности једне и друге стране да се тај дијалог води у добром духу, а не путем уцјена. Данас сам видио неке најаве које говоре о томе 'ако не почнемо одмах дијалог – крећемо са литијама'. Ако јавна окупљања буду дозвољена сјутра нека литије крену. Литијама нек нас не плаши нико. Нити ће литије бити разлог да Влада мијења своју политику. Влада ће мијењати своју политику само ако за то постоје национални интереси и разлози цјелисходности и оправданости, а не због пријетње окупљањима, па макар то биле и литије. Дакле, до разговора ће доћи када се за то стекну услови. Лично ћу се заложити да то буде што прије, али то не зависи само од Владе него и од друге стране“ – казао је премијер Душко Марковић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ФОТО И ВИДЕО УВОДНОГ ИЗЛАГАЊА: хттпс://флиц.кр/с/аХсмНрзБиЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?