Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан министарски онлине састанак земаља западног балкана

Објављено: 01.07.2020. 20:50 Аутор: МЕК
„Данас је почела ИИ фаза снижења цијена која се односи на долазне позиве и пренос података за грађане земаља Западног балкана. Максимална цијена за долазне позиве ће бити 3 еуроцента/мин, док ће цијена за пренос податка бити око 2 еуроцента/МБ (са урачунатим ПДВ-ом). 
Ове цијене ће бити на снази до 1. јула 2021.године када бити уведен “Роаминг као код куће”, казао је Милан Срзентић, државни секретар у Министарству економије приликом ИЦТ министарског онлине састанка земаља Западног балкана. 

Он је рекао да ће у ту сврху, до краја ове године, наша национална регулаторна агенција припремити и усвојити правилник о примјени истог и да у овом тренутку, не постоје баријере у намјери да спроведемо споразум у пуном обиму.
„Организација ове конференције потврђује континуирану пажњу и систематску подршку Европске комисије и Савјета за регионалну сарадњу развоју дигиталне будућности на Западном Балкану, упркос изазовним временима и глобалној здравственој и економској кризи која је тешко погодила и наш регион“, навео је Срзентић. 

Подсјетио је да је Ступање на снагу Споразума о смањењу цијена роминга у земљама Западног Балкана врло позитивно перцепирано од стране наших грађана. У јулу 2019. године малопродајне цијене роминга за наше грађане који путују у иностранство смањене су 57% за одлазне позиве, 41% за СМС и 86% за пренос података.

„Овом приликом потврђујемо нашу посвећеност поштовању споразума, јер га сматрамо важним и илустративним примјером да је могуће радити заједно и постизати договоре који представљају бенефит за све грађане у нашој регији. Овн представља важну прекретницу за повезаност и мобилност људи на Западном Балкану, што отвара пут развоју наших дигиталних економија и е-друштава“, нагласио је он. 

Навео је да нас је ситуација са корона вирусом све избацила из наше пословне и животне рутине на коју смо навикли. То је био прави тест за цијели систем и за све нас појединачно. 

„Нова стварност је показала способност многих индустријских сектора да се прилагоде новој, ванредној ситуацији и непознатим и неочекиваним околностима. Слично као у реалном сектору, и јавни сектор се брзо и успјешно прилагодио дигиталном окружењу“, поручио је Срзентић.

Казао је да Влада Црне Горе , након реализације два хитна економска пакета подршке грађанима и предузећима (која су имала доминантно социјални карактер), припрема и трећи који ће имати развојну димензију. У овом ће пакету дигитална компонента бити присутна и вертикално - као важан покретачки и развојни замајац, и хоризонтално - као полуга развоја и повећања конкурентности других, најважнијих, сектора.

„Дигитална Агенда за Западни Балкан 2021-2024, генерално прати главни правац пута опоравка“, закључио је Срзентић.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?