Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАСТАВЉЕНЕ ПОСЈЕТЕ МАЛИМ ВЈЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Објављено: 21.09.2020. 21:22 Аутор: ПР Слузба

mmpМинистарство за људска и мањинска права (МЉМП) наставило је са посјетама малим вјерским заједницама које су уредно евидентиране и дјелују у Црној Гори. 

 

Државни секретар мр Александар Саша Зековић, директор Директората за односе са вјерским заједницама др Исмет Латић и савјетница у МЉМП Нермина Дјоковић  данас су, кроз одвојене активности, посјетли сједишта Хришћанске вјерске заједнице Јеховини свједоци и Хришћанског центра “Светионик”.

 

Представници Хришћанске вјерске заједнице Јеховини свједоци Зоран Лаловић и Дејан  Вујадиновић представили су унутрашњу организацију и капацитете, као и циљеве вјере. Истакли су опредјељење ове заједнице да снажно доприноси друштву али уз мирољубивост и пуну политичку неутралност, што значи да не учествују на изборима. Дјелују у 240 земаља свијета окупљајући преко 9 милиона вјерника. 

 

Указали су да је служба проповиједања препознатљив начин испољавања ове вјере, преносећи другима оно што говори Библија.  Нуде разговор али на њему не инсистирају јер свако може да га не прихвати. Казали су да наилазе и на одбојни став због преовладавајућег амбијента који их препознаје као наводну секту, при чему уважавају све особе које су негативне према њима. 

 

Указано је на примјере у свијету, попут Русије, гдје Јеховиним свједоцима није дозвољено дјеловање и изложени су прогону. Вјерници се и у тим околностима понашају мирољубиво и чине све што могу да не компромитују своју вјеру.

 

Констатовано је да су за Јеховине свједоке изузетно значајни међународни стандарди јер они помажу да се у битном поправи поступање власти и пракса поштовања људских права у појединима земљама.

 

Разговарано је, у црногорском контексту, о друштвеном прихватању ове вјерске заједнице. Констатовано је да су и даље снажне предрасуде и незнање при чему су препознати и конкретни инциденти као посљедица нетолеранције и подстицања мржње - Никшић, Подгорица, Даниловград и Херцег Нови. Заједнички је похваљена Управа полиције и поступање полицијских службеника а МЉМП је препознало и питање досљедног дјеловања надлежних тужилаца.

 

Препознате су и одређене препреке при слободном изражавању вјере. Констатована је потреба даљег образовања јавних службеника који су обављањем службене дужности позвани да комуницирају са вјерским заједницама, посебно службеници комуналне полиције. МЉМП обратиће се начелницима комуналних полиција у општинама у којима се региструје непрофесионалност заснована на предрасудама. 

 

Активности и искуство Хришћанског центра “Светионик” представили су главне старјешине Драган и Весна Новаковић, која је и прва теолошкиња протестантско јеванђеоске орјентације у Црној Гори. Добро су прихваћени у непосредном окружењу али су истакли и  проблем  насиља и предрасуда. Поједини учесници недавних литија су напали њихове просторије, поломили стакла и уништили таблу са називом вјерске заједнице. Ова вјерска заједница је препозната по свом хуманитарном раду и подршком према угроженим групама, посебно самохраним мајкама. Заложили су за још интензивнију комуникацију и сарадњу државе и вјерских заједница у домену социјалних сервиса.

 

Ово су прве званичне државне посјете малим вјерским заједницама.

 

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, заснован на међународном стандардима, је обезбиједио једнакост свих вјерских заједница и уживање права и слобода без дискриминације по било којој основи. 

 

Влада Црне Горе у континуитету показује приврженост најбољој европској демократској пракси и одлучна је да осигура једнако поступање према свим вјерским заједницама и уживање права и слобода које гарантује Европска конвенција о људских правима.

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?