Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПОЗИВ СПЦ ДА ПРИСТУПИ ЈЕДНОСТАВНОЈ РЕГИСТРАЦИЈИ И ДАЉЕ СТОЈИ

Објављено: 26.09.2020. 21:08 Аутор: ПР Слузба

Министарство за људска и мањинска права реагује на текст “Састанак Амфилохија, Ђонлешаја и Фејзића одложен на неко вријеме” који је на порталу “Вијести” објављен на овом линку: хттпс://www.вијести.ме/вијести/друство/472419/састанак-амфилохија-дјонлесаја-и-фејзица-одлозен-на-неко-вријеме и на текст “Вјерски поглавари да приц̌ају о новим збивањима” који је објављен у независном дневнику “Вијести”, штампано издање од 26. септембра 2020. године, субота, рубрика “Црна Гора”, страна 3. 

 

Напомињемо да се реаговање Министарства за људска и мањинска права односи на наводе из Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве а не на новинарски приступ/став ауторке текста Биљане Матијашевић.

 

 

РЕАГОВАЊЕ

 

 

На порталу “Вијести” и у независном дневнику “Вијести” објављени су наведени текстови у којима се из Митрополије црногорско приморске Српске православне цркве (СПЦ) износе неистинити и непотпуни наводи који и даље могу да доприносе намјерним манипулацијама и погрешном информисању црногорске јавности. 

 

Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је и даље на снази и примјењује се, је осигурао једнакост свих вјерских заједница. Без икаквих ограничења у погледу заштите, уживања и промовисања вјерских слобода, то је савремен и либералан закон, са чврстим упориштем у Уставу Црне Горе и најбољој европској демократској пракси. 

 

Влада Црне Горе је била одлучна да ствара услове и окружење у којем је могуће друштвено и културно изражавање вјере уз афирмисање толеранције и спрјечавање насиља. Препозната вишедеценијска нетрпељивост поставила је друштвену обавезу да се спријечи дискриминација сваке врсте и да ниједна вјерска заједница не буде привилегована. О колико се изазовном и осјетљивом процесу радило потврђују бројни и документовани инциденти мотивисани вјерском мржњом.

 

Без обзира на политизацију, прикривене интересе и отворене најаве о његовом укидању остаје непобитна чињеница да је постојећи Закон о слободи вјероисповијести недискриминаторан и да пружа оптимални оквир, не привилегујући било кога, за слободно практиковање вјере.

 

До сада закључени уговори са вјерским заједницама не представљају њихово привилеговање на било који начин већ су логичан слијед препознатих потреба, одговорног и партнерског односа и приступа. Наглашавамо да Темељни уговор са Светом Столицом има значај ратификованог међународног уговора. 

 

Влада Црне Горе је више пута позвала СПЦ да, без одлагања, питања од заједничког интереса дефинишу и уреде међусобним уговором. Тај позив и даље стоји и од СПЦ се очекује да приступи, као и у другим демократским земљама, једноставном поступку регистрације. 

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?