Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Три мјере за изградњу капацитета за инклузивне праксе у стручном образовању

Објављено: 23.10.2020. 16:13 Аутор: ПР

Информације о пројекту

Пројекат:  Унапређење образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група, реализује се у оквиру Програма ЕУ и ЦГ за запошљавање, образовање и социјалне политике  и финансира из средстава Инструмента претприступне подршке (ИПА). 

 

Пројекат имплементира ИБФ Интернатионал Цонсултинг у конзорцијуму са  ЕуроПартнер Цонсултинг Интернатионал.   

Укупни буџет: 384.264,71€

Трајање: септембар 2019 - децембар 2020.

 

Циљ пројекта:

Пружити подршку модернизацији система средњег стручног образовања како би се задовољиле потребе маргинализованих група

 

Пројекат се састоји од три компоненте

 

Компонента 1 - фокусира се на развој „Модула за стицање стручних квалификација“ - то јест, наставних планова и програма за стручне школе који одговарају потребама дјеце са посебним образовним потребама и дјеце из РЕ заједница;

 

Компонента 2: пружа три обуке са фокусом на

  • примјену посебних наставних планова и програма за дјецу са посебним образовним потребама и дјецу из РЕ заједнице
  • стимулативно окружење за учење
  • ризична понашања са дјецом из РЕ заједнице и превенцију одустајања од школе

Компонента 3: унапређење базе података Министарства просвјете ради прикупљања података о ромским ученицима

 

 

Пројекат “Унапређење образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група” спроводи 13 пројектних активности распоређених у три пројектне компоненте у циљу пружања подршке Министарству просвјете и Центру за стручно образовање како би увели и успјешно задржали ученике са посебним образовним потребама и ученике из ромских заједница у стручном образовању и помогли им у преласку на тржиште рада.

Главни корисници овог пројекта су Министарство просвјете и Центар за стручно образовање, али такође и Министарство за људска и мањинска права и Министарство рада и социјалног старања, образовне установе, наставници и ученици из маргинализованих група.

Три реализоване обуке

Обука о модуларизованим плановима и програмима

Између јуна и септембра 2020. године, уз подршку Министарства просвјете и Центра за стручно образовање реализовани су инклузивни образовни програми и услуге у циљу задовољавања потреба маргинализованих група спровели, и то кроз три обуке са циљем унапређења инклузивних образовних пракси у стручним школама са посебним фокусом на ученике са посебним образовним потребама и на ученике који долазе из заједница Рома и Египц́ана.

Уз подршку Центра за стручно образовање, пројекат је креирао 45 модула који су преузети из 13 занимања, који посебно одговарају потребама ученика са посебним образовним потребама и посебностима ученика из заједница Рома и Египц́ана.

Током обуке о практичном спровођењу модуларизованих наставних планова и програма, која је  реализована од 21 - 22.9 у Бијелом Пољу и од 5. - 6. 10 у Подгорици, учествовало је више од 50 полазника из више од 30 стручних школа из Црне Горе. Полазници су добили информације о могуц́ностима за све ученике да стекну различите нивое стручних квалификација. На тај начин се дају олакшице ученицима који из различитих разлога не могу савладати цјелокупан „пуноправни“ стручни програм како би и они добили сертификате нижих квалификација, које им пружају могуц́ност да пронађу посао на тржишту рада. Модули који су сада посебно усклађени са способностима ученика са посебним образовним потребама и ученика који долазе из социјално угрожених заједница, попут Рома и Египц́ана, углавном су прилагођени у дијелу који се тиче метода учења и материјала за учење.

Обука о стимулативном окружењу за учење

Успостављање стимулативног окружења за учењем и улога ваннаставног рада били су у фокусу обуке која се спроводила од 24. до 26. јуна 2020. године. На овој обуци је учествовало 29 запослених из 13 школа у ​​Црној Гори са значајним удјелом ученика са посебним образовним потребама или ученика који долазе из заједница Рома или Египц́ана. Полазници су добили информације о специфичностима окружења за ученике са посебним потребама и Рома, затим су учествовали у играма улога, радили на истраживањима случајева и на тај начин научили да боље разумију и да боље одговоре на посебне потребе ових циљних група. Представници Министарства за мањинска и људска права, као и припадници ромске заједнице и невладиних организација доприњели су овој обуци, коју су полазници веома добро прихватили.

 

 PR

Обука о превенцији одустајања од школе

Рано одустајање од школовања је један од главних изазова у школовању ученика који долазе из заједница Рома и Египц́ана. Овај феномен је углавном само последња епизода којој претходи низ „ризичних понашања ових ученика - попут раног брака, присилног дјечијег рада, итд. ... Обука о ризичном понашању коју је пројекат спровео од 17. до 19. јуна помогла је школском особљу да боље идентификује ученике који показују ризична понашања, да им помогне да промијене то понашање и на тај начин спријече одустајање од школовања. Као додатни механизам за спречавање одустајања од школовања, школа је базирала рад на случајевима који се заснивају на блиској сарадњи између педагошког особља у школама, родитеља и других заинтересованих страна - нпр. НВО које подржавају ученика да остане у образовном процесу.

Стручњаци који су учествовали на ове три обуке су припремљени да буду тренери и пренијец́е своје знање и вјештине стечене на обуци колегама у својим школама. На овај начин ће обуке похађати више од 250 наставника у Црној Гори.

PR služba

Главни тренери на три обуке:

Ирена Богиц́евиц́ је била задужена за обуку о спровођењу модуларизованих наставних планова и програма. Истакла је важност информисаности родитељи, педагошког особља и шире јавности о могуц́ностима за дјецу са посебним образовним потребама и ученике који долазе из маргинализованих група ради  стицања различитих нивоа стручне квалификације. Подршку у реализацији ове обуке пружио је господин Срђан Обрадовиц́ из Центра за стручно образовање.

Експерти који су ангажовани на пројекту, Александра Радоман Ковачиц́ и др Саша Милиц́, спровели су двије обуке и дефинисали као један од циљева обуке да „након ове обуке сваки учесник треба боље да разумије конкретну ситуацију ученика из ромских заједница и да се осјец́а сигурније у рјешавању одређених изазова у учионици и ван ње, па чак и изван школе“. С тим у вези, др Милић је нагласио важност умрежавања са другим релевантним заинтересованим странама рекавши да је „инклузивно образовање само један инструмент за социјално укључивање људи из маргинализованих група. Да би се постигла таква социјална инклузија потребна је блиска сарадња између образовних структура, здравствених структура, структура социјалне заштите и различитих структура јавне управе. Социјална инклузија је напор цијелог друштва“. Госпођа Радоман Ковачевиц́ је подвукла значај оваквих обука рекавши „да ова обука пружа не само информације о животним условима и условима за стицање знања ученика из ромских заједница, вец́ пружа полазницима могуц́ност размјене искустава у школовању ромских ученика, односно идентификују најбоље праксе и промовише њихову примјену и у другим стручним школама “.


На прес конференцији су говорили: госпођа Александра Радоман-Ковачевић, представница Пројекта и кључна експерткиња ИИ, Милош Лаковић, наставник у ЈУ Средња стручна школа „Спасоје Распоповић“ у Подгорици и Тамара Милић, начелница дирекције за предшколско и инклузивно образовање у Министарству просвјете. Прес конференцији су присуствовали и: медији, директор Центра за стручно образовање, представници Центра за стручно образовање, представници Министарства просвјете, представници Пројекта, наставници и др.

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?