Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У спомен страдалим црногорским родољубима у луци Медова (1916 – 2021)

Објављено: 06.01.2021. 23:54 Аутор: узд
Прије тачно 105 година догодила се навјећа поморска трагедија у црногорској историји, у којој је на Бадњи дан, 06.01.1916. године страдало више од 350 црногорских родољуба, недалеко од луке Медова у Албанији. Многи од страдалих исељеника запутили су се из Сјеверне Америке, на позив црногорске краљевске Владе, да помогну у одбрани своје домовине. Иако црногорска прошлост познаје бројна наша страдања, овај догађај из Првог свјетског рата представља један од натрагичнијих датума у укупној црногорској историји.

Ове године због општепознатих епидемиолошких прилика представници Управе за дијаспору нијесу бии у могућности да присуствују комеморацији, односно положе вијенац страдалим црногорским родољубима у луци Медова. Међутим, њихова жртва трајно нас обавезује да чувамо и његујемо сјећање на све оне знане и незнане јунаке који су положили своје животе на олтар домовине Црне Горе.

У поводу 105-годишњице од страдања црногорских родољуба на броду „Бриндизи“, Управа за дијаспору ће у сарадњи са другим државним органима и установама, те удружењима дијаспоре – исељеника из земаља региона организовати тематске скупове посвећене овом догађају (изложбе, промоције књига, документарних филмова и др), како би данашње генерације наших исељеника имале адекватна сазнања о историјском значају црногорске дијаспоре, која је била и остала неизоставни дио бића Црне Горе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?