Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кривокапић, Абазовић и Ињац посјетили касарну „Милован Шарановић" у Даниловграду

Објављено: 15.01.2021. 15:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић, потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић и министарка одбране проф. др Оливера Ињац посјетили су данас касарну „Милован Шарановић“ у Даниловграду.

Премијер Кривокапић је казао да је касарна у Даниловграду једна од најопремљенијих касарни Војске, која, иако невелика по својој формацији, има велику традицију и одговорност пред будућим изазовима.

Кривокапић је рекао и да наш однос према Војсци извире из наше историје и традиције о којој, како је навео и да нијесмо говорили ми, рекли су и записали велики европски путописци и пјесници који су долазили и са источних и од западних страна и духовних струјања.

„И једни и други су препознавали нашу урођену отреситост, пожртвованост, правдољубивост, слободарство и храброст. Препознавали су нас као ратнике и хероје који су чували како личну и породичну слободу и част, тако и слободу, част и врлине племена и народа. Наша Војска се уобличила из црногорске породице, из оног његошевског доживљаја мужа који је „бранич жене и дјетета“. Из односа према животу, родио се и однос према Војсци која је била сваки мужик и свака мајка која је васпитавала синове - будуће војнике, и кћери – будуће сестре и мајке војника. Војска и народ су бивствовали у нераскидивом односу и тај однос је наслијеђен био до наших дана. Данас, ако је он и уздрман, а јесте, наша је обавеза да покушамо да га вратимо, колико год је то могуће, у традиционалне оквире. Војска је дио система и задужена је да штити све грађане, а њена професионализација је приоритетни услов да Војска настави да обавља своје намјенске задатке на најефикаснији начин. Мисија Војске је да сваки наш грађанин и убудуће има разлога да гради однос искреног и заслуженог поштовања према њој“, казао је Кривокапић.

Премијер Кривокапић истиче и да оно што тишти грађанина, треба да се тиче и сваког војника.

„Војска је у прошлости учествовала, а урадићемо све да и у будућности партиципира у свим припремама као прва и основна заштита од потенцијалних и стварних пријетњи које са собом носи како наша географска тако и наша међународно - политичка позиција. Као и до сада, од Војске се очекује да не зна за препреке и непогоде. Тамо гдје сте стизали и у поплавама и у беспућу је ваше ордење и оно због чега сте имали, а надам се да ћете и убудуће имати још бољу друштвену препознатљивост, поштовање и позицију“, казао је Кривокапић.

Премијер је рекао и да реформе које је најавила министарка одбране, Оливера Ињац, обећавају сигурност и подстицај у раду и оспособљавању, свим грађанима и грађанкама Црне Горе, поручивши да политици и политичком активизму неће бити мјеста у Војсци.

Премијер Кривокапић је похавалио сарадњу коју Црна Гора има са НАТО савезом.

„Чланство у НАТО доживљавамо као процес у којем ће одбрамбени систем Црне Горе остварити своју потпуну професионалну афирмацију, јер је ријеч о чланству у најобученијем, најелитнијем и најспремнијем војном савезу. Евроатлантски стандарди се преносе и преносиће се на све наше друштвене слојеве и појединце“, поручио је Кривокапић.

Кривокапић поручује и да у Војсци Црне Горе не смије бити произвољности и непрофесионалности.

„Бити тачан као војник, прије свега, значи не бити подложан утицајима и командама које не долазе путем ланца командовања унутар Војске Црне Горе. И тако се, првенствено, погађа центар мете. Промашује се када било који војник или старјешина дођу у ситуацију да су предмети истрага које са Војском, по дефиницији њене намјене и мисије, не смију да имају никаквих додирних тачака. Напротив, Војска мора да препозна и заустави, или допринесе заустављању таквих процеса. Имамо прилику да, здружени добрим намјерама и циљевима, углед Војске Црне Горе, Министарства одбране и државе Црне Горе, опет засија у пуном сјају! Војска јесте и треба да буде, огледало једне државе и друштва“, нагласио је Кривокапић.

У касарни „Милован Шарановић“ приређен је приказ војне опреме и дијела војних способности Војске Црне Горе.

Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Olivera Injac - posjeta kasarni „Milovan Šaranović“, Danilovgrad (15.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?