Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Формиран ,,Културни центар црногорских друштава Словеније"

Објављено: 22.01.2021. 18:29 Аутор: узд

У Љубљани је недавно формиран „Културни центар црногорских друштава Словеније“ који је окупио више удружења и организација наших исељеника који дјелују на територији Републике Словеније.

Оснивачи КЦЦДС су: Завичајно друштво Плављана и Гусињана „Извор“ Крањ, Савез црногорских друштава Словеније, Црногорско културно друштво „Комови“ Марибор, Друштво словеначко црногорског пријатељства Љубљана, Црногорско друштво „Монтенегро“ Љубљана и Културно – спортско друштво „Монтенегро Бихор“ Јесенице.

Из КЦЦДС поручују да центар остаје отворен и за сва остала удружења наше дијаспоре у овој земљи, које позивају да се придруже и подрже будуће активности. Управни одбор наведеног КЦЦДС имао је своју прву сједницу средином децембра прошле године када је и покренута регистрација друштва.

Како наводе оснивачи, КЦЦДС је непрофитно удружење грађана, установљено са циљем да подстакне међукултурни дијалог између Словеније и Црне Горе. Центар ће дјеловати на јачању и успостављању нових облика сарадње у области културе измедју двије земље, као и на промовисању и очувању државног, културног и језичког идентитета Црне Горе у овој земљи.

Управа за дијаспору сходно мјерама и активностима утврђеним Стратегијом сарадње Црне Горе са дијаспором 2020-2023, пружила је подршку формирању КЦЦДС чиме се отварају перспективе за даље очување и његовање идентитета наше заједнице у Р. Словенији.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?