Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Додјела награда и признања ,,Искра”

Објављено: 02.02.2021. 20:00 Аутор: узд
Данас је у КИЦ-у ,,Будо Томовић” у Подгорици, Фонд за активно грађанство (ФАКТ), у сарадњи са Управом за дијаспору и Привредном комором Црне Горе, поново додијелио годишње награде и признања за филантропију - ,,Искра”, компанијама, удружењима и појединцима који су несебично допринијели општем добру и развоју грађанског друштва.
Директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић се захвалио на исказаном доброчинству и филантропији, а посебно задовољство је изразио због континуитета, гдје међу изабраним добитницима се налази велики број наших исељеника и организација дијаспоре.
Управо овакве организације које су завичајног карактера, као и истакнути појединци дијаспоре, пружају немјерљив допринос развоју филантропије у црногорском друштву и показују велики степен солидарности и хуманости укупне црногорске дијаспоре према својој матичној држави или земљи поријекла и свом народу, истакао је Митровић.
На трагу таквих активности уручене су награде од стране директора Управе и то: Фондацији ,,ХЕМИИАС” , награду за допринос дијаспоре, чији је оснивач познати филантроп Хајриз Брчвак, са доприносом од преко 130.000 еура прикупљених током прошле године за помоћ економски угроженим породицама и појединцима; а “Бошњачко донаторском фонду Луксембург” припало је специјално признање за допринос дијаспоре. Кроз пројекте подршке студентима и дјеци без родитељског старања, у току претходне године донирано је 11.000 еура, а од оснивања Фонда, готово 75.000.
Награда за индивидуални допринос припала је Иву Ђукановићу који је поријеклом са Цетиња а живи и ради у Сан Франциску. За борбу против пандемије коронавируса упутио је вриједну донацију од 50.000 еура здравственом систему Црне Горе, тачније, болници „Данило И“ на Цетињу, док је специјална награда за животно дјело додијељена проф. др Милораду Никчевићу за изузетан допринос очувању и развоју духовности и културног насљеђа Црне Горе. Професор своју земљу и њене грађане воли и помаже пером и научним радом, увијек на бранику оних који су угрожени и спреман је на одбрану темељних вриједности грађанскога устројства, људских права, слобода и мултикултурализма.

UZD


Постхумно признање за доброчинство добио је Петар Вукчевић, црногорски емигрант у Сједињеним Америчким Државама. Радио је у Америчком комитету за помоћ Југославији, гдје је добио и признање од Елеоноре Рузвелт, а његова матична домовина СФРЈ га је одликовала Орденом братства и јединства са златним вијенцем. Као црногорски исељеник безброј пута је слао помоћ својој Црној Гори, гдје је тестаментом створио задужбину која је била намијењена физичким и правним лицима са територије Црне Горе. Тестаментом је одредио да двије трећине камате на своју орочену животну уштеђевину добија Црногорска академија наука и умјетности за награђивање “најбољих Југословена из области књижевности, умјетности и науке“.
У свом говору, помоћник директора Управе за дијаспору мр.сц. Иван Јововић, између осталог је навео да Петар Вукчевић није имао директне потомке, а како је био почасни члан Матице исељеника Црне Горе, ова награда покојног друга Вукчевића, наћи ће своје мјесто у просторијама Управе за дијаспору.
UZD

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?