Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Управе за дијаспору посјетили Р.С. Македонију

Објављено: 11.02.2021. 14:09 Аутор: узд
У Р.С. Македонији је 04.02.2021. године, директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић и помоћник директора мр.сц. Иван Јововић, били су у радној посјети организацијама дијаспоре – исељеника и одржали састанке са представницима црногорских исељеничких удружења у Амбасади Црне Горе у Скопљу, уз присуство амбасадорке Марије Петровић и ИИ секретара Иване Шикмановић. Међу представницима црногорских исељеничких удружења, састанцима су присуствовали: Боро Попивода и Алија Реџић , Данијела Нешовска(Црногорска заједница у Р.С. Македонији), Медо Балић, Фарук Османагић(Савез исељеника у Р.С. Македонији) и Мирољуб-Миро Орландић(Истраживачки центар „Монтенегрин“).

UZD

Директор Управе за дијаспору говорио је о реализацији предпописне кампање у 2021. години, напомињући да током 2020. године због пандемије корона вируса, претходно договорене активности нијесу реализовале. У том смислу, на приједлог директора Управе за дијаспору, учесници састанка били су сагласни да треба у што краћем року формирати заједничку комисију која ће се бавити овом тематиком. Истакнуто је и да у предпописној кампањи треба одрадити различите програме у форми трибина и других манифестација у мјестима и градовима гдје постоји већа концентрација црногорских исељеника.
Представнике организација дијаспоре – исељеника, посебно је интересовалатема и питање добијања статуса црногорског држављанства. Ова тема већ годинама заокупљује пажњу наших исељеника и веома је значајна за формирање чвршћих веза са државом матицом, посебно када је ријеч о млађим генерацијама.
Помоћник директора мр.сц. Иван Јововић је указао да Стратегија сарадње са дијаспором – исељеницима 2020.-2023. омогућава разматрање потреба о потенцијалним измјенама и допунама Закона о црногорском држављанству и да ће о тој тематици одлучивати надлежни државни органи, а да ће сви заинтересовани чланови о одлукама на ову тему бити благовремено обавијештени и као и до сада имати подршку и сарадњу Управе за дијаспору.

UZD

Истраживачки центар „Монтенегрин“заједно са Заједницом Црногораца у Р.С. Македонији и координацијом Амбасаде Црне Горе, почетком марта 2021. године организоваће манифестацију „Дани Црне Горе у Р.С. Македонији“. Сходно утврђеном плану 01. марта текуће године био би презентован пројекат који је финансирала Управа за дијаспору „Црногорски исељеници и њихови потомци у РС Македонији“. Такође, у оквиру ове манифестације истог дана била би реализована изложба „Црногорско ћирилско штампарство“, а након тога и презентација изложбе „Од Медове до Ловћенске виле“, поводом обиљежавања 105-годишњице страдања црногорских исељеника.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?