Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Управе за дијаспору у службеној посјети организацијама дијаспоре – исељеника у Нишу

Објављено: 11.02.2021. 14:18 Аутор: узд
Током радне посјете у Р. Србији, директор Управе за дијаспору мр Предраг Миторвић и помоћник директора мр.сц. Иван Јововић су 05.02.2021. године у Нишу одржали радни састанак са Милошем Паовићем, предсједником Удружења Црногораца Југоисточне Србије. Овом приликом представници Управе за дијаспору обишли су споменик сердара Јола Пилетића који се налази на старом гробљу у Нишу.
Нишко старо гробље је из XВИИИ вијека и на њему су сахрањени бројни прослављени ратници, пјесници, индустријалци. Ту почива и сердар Јоле Пилетић, чувени црногорски војсковођа, јунак и државник.
Сердар Јоле Пилетић је поред својих одликовања и посебан симбол свих наших исељеника на југу Србије. Он је у Нишу дошао 1879. године, послије неслагања са књазом Николом, а у том периоду преци већине Црногораца су се населили на овом подручју, управо када је он живио у Нишу.

UZD

Прошле године је Удружење Црногораца југоисточне Србије, у сарадњи са Управом за дијаспору Црне Горе, успјешно реализовало пројекат санације и конзервације споменика Јолу Пилетићу, чија ће реконструкција бити извршена током ове године и тиме ће још једном бити указано на велики историјски допринос сердара Пилетића.
Осим наведеног, први пут на овом подручју Републике Србије ће Црногорска национална заједница, која је организована у оквиру Црногорског вијећа, имати своје просторије са канцеларијом у центру града, чија ће врата бити отворена за све представнике наше дијаспоре у Нишу. Званично отварање ових просторија је предвиђено 03.03.2021. године, а тада ће се одржати и одређене културне и промотивне активности. У склопу наведених активности, биће реализована и изложба „Од Медове до Ловћенске виле“, поводом обиљежавања 105-годишњице страдања црногорских исељеника.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?