Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У појачаном надзору интелектуалне својине Тржишна инспекција одузела 677 комада робе

Објављено: 01.04.2022. 21:01 Аутор: ти

 

Управа за инспекцијске послове – Одсјек за тржишну инспекцију, је сходно Плану рада за март, спроводила појачан надзор у области заштите права интелектуалне својине у складу са Законом о примјени прописа којима се уређује заштита права интелектуалне својине, Законом о жигу и Законом о ауторским и сродним правима.

 

Надзор је био усмјерен на промет текстила, обуће, одјеће, ауто-дјелова у складу са Законом о жигу, као и на промет ЦД-ова и ДВД-ова, фотокопирнице и умножавање рачунарских програма у складу са Законом о ауторском и сродним правима. Због постизања максималне ефикасности, организована је и дводневна размјена инспектора по градовима, како би се исконтролисао већи број субјеката надзора.

 

Током појачаног надзора, тржишни инспектори су по службеној дужности и по захтјевима носилаца права, извршили укупно 217 контрола у области индустријске својине, приликом чега су код 29 субјеката надзора откривене неправилности, због чега је издато 29 рјешења и одузето 677 комада робе у вриједности од 16.000,00€. Такође, због утврђених неправилности издата су 34 прекршајна налога у вриједности од 25.100,00€ и покренуто је укупно 5 захтјева за покретање прекршајног поступка. Контроле су се вршиле и у области промета оптичких дискова при чему је утврђена једна неправилност и одузето је 10 ЦД-ова, као и у области коришћења софтвера при чему нису утврђене неправилности.

 

Овом приликом обавјештавамо привредне субјекте да ће Тржишна инспекција наставити са надзором над примјеном закона који уређују заштиту права интелектуалне својине. Апелујемо на потрошаче да не купују кривотворене производе и на тај начин учествују у оваквом виду нелагалног пословања и да уколико на тржишту примјете кривотворену робу, о томе обавијесте Управу за инспекцијске послове – Одсјек за тржишну инспекцију путем Цалл центра 080 555 555.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?