Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Амерички Конгрес одао почаст двојици држављана Црне Горе

Објављено: 08.04.2022. 20:18 Аутор: РТЦГ
"У Њујорку, Луи Суљовић је у суботу вече радио у својој пицерији када је чуо вику свог оца Ћазима. Управо тада, старија жена опљачкана је и избодена испред њихове продавнице у Квинсу, округу Њујорка. Суљовић је имао само једну мисао док је истрчао напоље да интервенише: 'неко је у невољи и треба им помоћи', рекао је он за портал "Тодаy".

Овај 38-годишњак и његов отац су, по ријечима полиције, прави хероји. Портал "фокуспресс" пише да су Суљовићи "наши људи", који су избодени док су помагали несрећној жени. Они су јурили за људима који су напали жену, чиј је име, како се касније оспоставило, Еун Хее Цханг. Ћазим Суљовић (68) убоден је девет пута, а млађи Суљовић једном поред кичме. Нападачи су му повриједили плућа.

Како пише "тодаy", у вријеме повећаног анти-азијског насиља у САД, многи су — укључујући полицију Њујорка — хвалили Луија Суљовића и његовог оца као хероје због интервенције у нападу.

Луи Суљовић се опоравља од убода у близини кичме који је за посљедицу имао пробушено плућно крило.

"Нећемо дозволити да се такве ствари десе. Ми бринемо о нашој заједници“, рекао је Луи Суљовић, војни ветеран.

Чанг, 61-годишња жена корејског поријекла, убодена је једном ножем у леђа кроз своју јакну.

Суљовић је рекао да није "100% сигуран" у њено стање. Али ако би могао да разговара са њом, он има једну једноставну поруку.

"Волимо те, и ту смо за тебе, и увијек ћемо бити ту за тебе“, рекао је Луи Суљовић за "Тодаy".

Афердита Суљовић, његова мајка, изјавила је да осјећа понос.

"То је начин на који смо сви одрасли. Ако видиш некога у невољи, мораш му помоћи“, рекла је Алфредита.

Чланови тамошње заједнице покренули су ГоФундМе за Луија и Ћазима Суљовића како би помогли у вези медицинских трошкова и платили особљу јер ресторан остаје затворен након инцидента.

За само два дана, страница је прикупила више од 188.000 долара од више од 3.900 донатора, што је пребацило првобитан циљ од 75.000 долара.

Луи Суљовић је рекао да му ове донације омогућавају да одвоји вријеме за опоравак умјесто да жури да поново отвори своју локалну радњу.

"То је велико олакшање за нас“, рекао је Луи.

Донатори из азијско-америчке заједнице и шире оставили су поруке захвалности на страници за прикупљање средстава, називајући Суљовиће херојима.

"Желим дивним људима брз опоравак. Сви Корејци су вам захвални", рекао је један донатор."

Аутор: Радио Телевизија Црне Горе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?