Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радуловић: Имамо доста жалби потрошача због цијена и рачуна

Објављено: 18.04.2022. 17:46 Аутор: ти

Имамо доста жалби потрошача око цијена и рачуна, али ту је Управа за инспекцијске послове, и наше надлежне инспекције које спроводе контролу”, казала је главна тржишна инспекторка Управе за инспекцијске послове, Марина Радуловић.
Данас је одржана едукација о потрошачким правима грађана, обавезама пружаоца услуга и трговаца, у оквиру пројекта ,,Водич за заштиту права потрошача у општини Бијело Поље“, који спроводи НВО ,,Мултимедијал Монтенегро”.
Едукацији су присуствовали Лепомир Поповић предсједник удружења рачуновођа у Бијелом Пољу, рачуновођа Бранислав Мрдак, грађани, медији и представници НВО Сектора.
Едукацију је водила главна тржишна инспекторка Управе за инспекцијске послове Марина Радуловић која је представила легислативне и инситутуционалне оквире, али и праксе које ова инспекција има када су у питању права потрошача. Међу присутнима су били И тржишни инспектори надлежни за територију општине Бијело Поље.
Радуловић је посебно задовољство изразила због присуства предсједника удружења рачуновођа Лепомира Поповића.
Она је говорила да постоји нови Закон о заштити потрошача који је, каже, транспоновао потрошачке директиве из Европске уније.
,,Тежимо томе да потрошач у Црној Гори буде као и онај у ЕУ. Оно на шта најчешће наилазимо у послу, јесу жалбе грађанакада је у питањунесабразност производа, тј. да производ не одговора оном квалитету за који је намијењен. Имамо доста жалби потрошача око цијена и рачуна, али ту је Управа за инспекцијске послове, и наше надлежне инспекције које спроводе контролу”, казала је Радуловић.
Наглашава да је важно да потрошачи буду информисани.
,,Важно је да потрошачи знају коме да се обрате уколико су им потрошачка права угрожена, па смо о свему томе и говорили. Поменула бих и цалл центар Управе за инспекцијске послове 080 555 555, преко којег сви у Црној Гори могу да нам се обрате, и наше инспекције ће спроводити контроле, а преко 80% случајева смо до сада ријешли у корист потрошача”, истакла је она.
Потпредсједник Општине Бијело Поље, Ернад Суљевић, казао је да је мали број грађана упознат са својим потрошачким правима.
,,Данашња едукација је добар примјер, и Закон о заштити потрошача је добар, свеобухватан и даје добру заштиту крајњем кориснику. У надлежности Општине није израда закона, нити праћење примјене истог, али свакако Локална самоуправа може дати свој допринос како би купац био задовољан. Лично ћу предложити формирање тијела на нивоу општине које ће се бавити заштитом права потрошача, и у оквиру које ће бити ангажован правник који би грађанима могао да пружа бесплатне правне савјете. Кроз средства којима Општина Бијело Поље финансира НВО отворена је могућност да организације које се баве заштитом потрошача, аплицирају конкретним пројектима , а све у циљу заштите права потрошача”, наводи Суљевић.
Подсјетио је да Служба комуналне полиције и Секретаријат за инспекцијске послове константно у комуникацији са грађанима и привредницима, и на сваку пријаву реагују у складу са надлежностима.
Суграђанка Ена Пушија казала је у изјави да сматра да није довољно упозната која су то права потрошача.
,,Често наилазимо на неправилности, али обзиром на то да нијесмо упознати са правима, продавци нас убиједе да нијесмо у праву", истакла је Ена.
И Ранка Јоксимовић сложила се да потрошачи нијесу у довољној мјери упознати са правима, и коме да се обрате за помоћ када наиђу на неправилности.
Предсједник НВО ,,Мултимедијал Монтенегро”, Жељко Ђукић, казао је да су претходних мјесеци радили на подизању свијести јавности о потрошачким правима.
,,Спровели смо једно истраживање на узорку од 200 испитаника, везано за то колико су грађани упознати са својим правима, колико их користе и са којим су то услугама и трговачким ланцима највише незадовољни. Мислим да ћемо наредних дана имати финалне резултате овог истраживања. Прелиминарни резултати показују да грађани нијесу довољно упознати и то преко 50%, да су највише незадовољни услугама телекомуникационих оператера, да не користе у довољној мјери своја потрошачка права. Данас смо окупили грађане, медије и представнике рачуновођа који ће, надамо се, додатно едуковати своје клијенте да поштују потрошачка права, а у свему је важно што је предавач пренио своја искуства о овом питању. Ми смо покренули web сајт права www.правапотросаца.ме , на којем грађани могу добити све релевантне информације и јасно објашњене кораке на који начин могу остварити своја права”, навео је Ђукић, и подсјетио да пројекат ,,Водич за заштиту права потрошача у општини Бијело Поље“ реализују у сарадњи са Министарством економског развоја.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?