Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Активности Канцеларије заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права

Дана 26. и 27. маја 2022. године, у хотелу „Воцо“ у Подгорици одржава се дводневна обука на тему „Притвор, алтернативе притвору и члан 5 Европске конвенције о људским правима“, у оквиру програма за континуирану обуку судија и државних тужилаца за 2022. годину, у организацији Центра за обуку у судству и државном тужилаштву Црне Горе, а уз подршку АИРЕ центра из Лондона и Британске амбасаде у Подгорици.

Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру, г-ђа Валентина Павличић, узела је учешће на наведеној обуци и одржала предавање на тему „Стандарди Европског суда за људска права по питању права на слободу и сигурност – пракса ЕСЉП у односу на Црну Гору.“

Током свог предавања, Заступница је указала да када је у питању судска пракса Европског суда која се односи на члан 5 Конвенције, основно начело јесте истицање његовог значаја и вриједности у демократском друштву, повезаности са принципом правне сигурности и владавином права кроз постизање основне сврхе самог члана, а то је да нико не може бити лишен слободе на “арбитраран начин”.

Заступница је дала осврт и на релевантне пресуде Европског суда у којима је утврђена повреда члана 5 Конвенције, са посебним фокусом на предмет Асановић против Црне Горе, те коначно истакла да је Европски суд у својој богатој пракси указао да је слобода правило, а губитак слободе изузетак који мора бити објективно оправдан и који не смије трајати дуже него што је то апсолутно неопходно.

Обуци је присуствовало укупно педесет и девет (59) учесника, представника црногорског судства и Државног тужилаштва, те Адвокатске коморе Црне Горе.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗАСТУПНИКА ЦРНЕ ГОРЕ ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?