Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Тржишна инспекција у складу са Општим програмом надзора производа на тржишту спроводи надзор мердевина

Објављено: 02.06.2022. 14:48 Аутор: ти

Сходно Општем програму надзора производа на тржишту за 2022.годину, Тржишна инспекција је у дијелу безбједности производа, средином маја започела инспекцијски надзор мердевина. Истовремено, надзор и контролу ове робе започели су и службеници Управе прихода и царина. Надзор ће се спроводити до друге половине јуна, од стране 10 инспектора у централном, јужном и сјеверном региону Црне Горе, код 17 увозника. За поступајуће инспекторе припремљено је упутство за надзор мердевина и контролна листа. Такође, ради ефикаснијег поатупања царинских службеника, припремљена је поједностављена контролна листа, на основу које ће царински службеници бити у могућности да идентификују евентуалне неусаглашеноисти и о томе обавијесте Тржишну инспекцију ради даље контроле робе и документације.

Да би се мердевине ставиле на тржиште Црне Горе, морају бити безбједне у складу са Законом о општој безбједности производа („Сл.лист ЦГ“ бр. 45/14 и 13/18). Сматрају се безбједним уколико испуњавају захтјеве безбједности у погледу ризика и категорије ризика из националних стандарда МЕСТ ЕН 130-1:2020, МЕСТ ЕН 130-2:2019, МЕСТ ЕН 130-3:2019 у погледу означавања, упутства за употребу и захтјева за конструкцију.

Најчешћи ризик којем су изложени корисници приликом употребе мердевина је ризик од повреде услед пада, док су најчешћи узроци повреда нестабилност мердевина, лоше одржавање и неинформисаност о начину безбједног коришћења, недостатка упозорења о ризицима, као и информација о класи и максимално дозвољеном оптерећењу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?