Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљање публикације Канцеларије заступника „Анализа пресуда Европског суда за људска права у односу на Црну Гору за 2021. годину“

Дана 2. јуна 2022. године, у хотелу „ЦУЕ“ у Подгорици, одржава се округли сто на тему „Хармонизација домаће судске праксе са стандардима ЕСЉП и јачање правне сигурности“, организован од стране АИРЕ центра из Лондона, Врховног суда Црне Горе и Канцеларије заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права, уз подршку Британске амбасаде у Подгорици.

Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, г-ђа Валентина Павличић, узела је учешће у оквиру прве панел дискусије на тему „Досљедна примјена националног законодавства и европских стандарда као предуслов владавине права“ и у свом излагању истакла да се владавина права сматра суштинским елементом сваког демократског друштва, а да је независно судство од круцијалног значаја за обезбјеђење владавине права и начела правне сигурности.

Повод за организовање округлог стола је и представљање публикације „Анализе пресуда Европског суда за људска права у односу на Црну Гору за 2021. годину“, коју Канцеларија заступника традиционално, већ четврту годину, израђује у сарадњи са АИРЕ центром из Лондона. Анализа садржи преглед пресуда и одлука које је Европски суд донио у односу на Црну Гору у претходној години, резиме поступка извршења пресуда Европског суда, упоредну праксу извршења пресуда Европског суда, те закључке и препоруке. Циљ Анализе је да правне практичаре на брз и лак начин упозна са новијом судском праксом и релевантним стандардима Европског суда, како би допринијели имплементацији истих у домаћој пракси.

Округлом столу присуствовали су носиоци правосудних и јавних функција, Заштитник и замјеница Заштитника људских права и слобода Црне Горе, представници Министарства правде Црне Горе, Центра за обуку у судству и државном тужилаштву, Коморе јавних извршитеља, невладиног сектора и адвокати.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?