Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Учешће на конференцији поводом новог пројекта подршке регионалној економској интеграцији у области инфраструктуре квалитета и електронске трговине

Објављено: 16.06.2022. 20:43 Аутор: ти

На конференцији одржаној 14.јуна 2022.године у Скопљу, поводом почетка рада Пројекта ЕУ4 Бусинесс - подршка регионалној економској интеграцији у области инфраструктуре квалитета и електронске трговине, учествовали су представници Управе за инспекцијске послове - Одсјек за тржишну инспекцију.

Пројекат је покренут од стране  Деутсцхе Геселлсцхафт фур Интернтионале Зусамменарбеит (ГИЗ) и биће реализован у име Европске уније (ЕУ) и Њемачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) и има за циљ јачање регионалне економске интеграције између ЦЕФТА страна кроз подршку имплементацији Акционог плана за Заједничко регионално тржиште у обје области.

Панелисти су на конференцији, између осталог, истакли да ће ефикасан систем инфраструктуре квалитета заштитити и потрошаче од небезбједних производа и предузец́а од непропорционалних трошкова и нелојалне конкуренције. С друге стране, електронском трговином (е-цоммерце), као једној од најбрже растуц́их области трговине услугама у привредама ЦЕФТА-е, потрошачима  ће се омогућити вец́и избор производа и ниже цијене, а трговцима на мало могућност смањења трошкова трансакција и приступ новим тржиштима на исплатив начин.

Истакнуто је да је Акциони план за Заједничко регионално тржиште одскочна даска за Западни Балкан како би се ускладило са правилима јединственог тржишта ЕУ и осигурало слободно кретање индустријске робе између привреда Западног Балкана. Зато је неопходан потпуно функционалан и усклађен систем инфраструктуре квалитета.

Овај Пројекат ће се реализовати у наредне двије године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?