Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Учешће Заступнице на конференцији „Изазови Црне Горе у преговарачким поглављима 23 и 24“ поводом Међународног дана подршке жртвама тортуре

Дана 27. јуна 2022. године у хотелу „Хилтон“ у Подгорици одржава се конференција на тему „Изазови Црне Горе у преговарачким поглављима 23 и 24“ са посебним фокусом на подршку жртвама тортуре, организована од стране НВО „Грађанска алијанса“, уз подршку Балканског Фонда за Демократију („Тхе Балкан Труст фор Демоцрацy“) и Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права, г-ђа Валентина Павличић, узела је учешће на наведеној конференцији у оквиру првог панела на тему „Владавина права и Европске интеграције“ током којег је представила Извјештај о заштити од тортуре и злостављања у Црној Гори који у себи сублимира главне налазе мониторинга рада правосуђа, полиције, Управе за извршење кривичних санкција и уопште цјелокупног националног система заштите људских права у погледу члана 3 Конвенције, као и препоруке за измјену релевантног законодавства у складу са међународним стандардима.

Посебан фокус стављен је и на пресуде Европског суда за људска права у предметима полицијске тортуре, Сиништај и други против Црне Горе и Баранин и Вукчевић против Црне Горе, у којима је Европски суд утврдио повреде члана 3 Конвенције (забрана мучења), а које су још увијек под надзором Комитета министара Савјета Европе. С тим у вези, Заступница је истакла да је од пресудне важности да се истрага у овим предметима спроведе дјелотворно, у складу са међународним стандардима, а да ће њени резултати зависити од снаге доказа.

На конференцији су, између осталих, говорили високи представници законодавне и извршне власти, г-ђа Данијела Ђуровић, предсједница Скупштине Црне Горе, г-дин Марко Ковач, министар правде, г-дин Зоран Брђанин, директор Управе полиције и г-дин Бојан Зековић, државни секретар у Министарству правде Црне Горе, који су послали снажну поруку нулте толеранције на било који вид злостављања, нечовјечног и понижавајућег поступања, истичући да сваки појединачни случај злостављања мора бити адекватно испитан, те резултирати идентификовањем одговорних починилаца и њиховим кажњавањем.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗАСТУПНИКА ЦРНЕ ГОРЕ ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?