Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Добра пракса“ испуњавања међународноправних обавеза Црне Горе пред Комитетом министара Савјета Европе

Круцијална улога координатора процеса извршења пресуда Европског суда за људска права (у даљем тексту: „Европски суд“), повјерена је Заступнику, који Комитету министара Савјета Европе (у даљем тексту: „Комитет министара“), задуженом за вршење надзора над извршењем пресуда Европског суда, доставља све релевантне податке у виду Акционих планова/Извјештаја, који садрже индивидуалне и генералне мјере које треба предузети након доношења пресуде, те исплати правичног задовољења, уколико је исто досуђено подносиоцима представки од стране Европског суда. Осим тога, Заступник указује надлежним државним органима на правилну интерпретацију пресуда Европског суда, као и на конзистентну примјену међународних стандарда на националном нивоу.

Посебна ми је част и задовољство да Вас упознам да су Комитет министара и Одјељење за извршење пресуда Европског суда за људска права, одлучност државе Црне Горе да посвећено и ефикасно испуњава међународноправне обавезе извршења пресуда, цијенили као примјер добре праксе, који би требало имплементирати како у земљама региона, тако и у осталим државама чланицама Савјета Европе.

Посебан акценат је стављен на извршење групе предмета Сиништај и други против Црне Горе (злостављање од стране полицијских службеника и недостатак дјелотворне истраге у вези предметних инцидената), што је по први пут за државу Црну Гору, дана 28. јуна 2022.године представљено на званичној web страници Савјета Европе - Одјељења за извршење пресуда Европског суда за људска права.

Полазећи од међународних стандарда када је у питању забрана мучења, нечовјечног или понижавајућег поступања и кажњавања, као и заузетих ставова Европског суда у горе наведеним предметима, Канцеларија заступника је у сарадњи са НВО „Грађанска алијанса“, а уз подршку Балканског фонда за демократију („Тхе Балкан Труст фор Демоцрацy“) и амбасаде Краљевине Норвешке у Београду, у периоду од јануара до маја 2022.године организовала 7 (седам) тематских и стручних обука, и то: 3 (три) за полицијске службенике, 3 (три) за судије и 1 (једну) за тужиоце, са јасно дефинисаним циљем подизања свијести и едукације о релевантним стандардима у погледу члана 3 Конвенције (забрана мучења), ради спрјечавања будућих повреда људских права и основних слобода.

Наведено представља круну наше дугогодишње и успјешне сарадње са Комитетом министара, а да се ради о великом признању за нашу државу, за предан рад и залагање Канцеларије заступника, говори у прилог и чињеница да Комитет министара, изузетно мали број предмета држава чланица Савјета Европе узима као роле модел у поступцима извршења пресуда Европског суда.

Коначно, желим да укажем, да је Црна Гора дуги низ година препозната као лидер међу државама региона када је у питању извршење пресуда, јер су Акциони планови и Извјештаји које је Канцеларија заступника благовремено достављала у погледу извршења, имплементације међународних стандарда и дисеминације пресуда као правни документи високо оцијењени од стране Одјељења које врши надзор над извршењем пресуда Европског суда.

Спремност државе Црне Горе да се у потпуности повинује коначној пресуди Европског суда, истовремено је и одраз зрелости демократског друштва, посвећености и уложеног напора државних власти, те потврда професионалног поступања и учинка институције Заступника Црне Горе на пољу остваривања, промоције и заштите људских права и основних слобода и поштовања начела правне сигурности, као једног од основних елемената владавине права, што доприноси међународном угледу наше државе.

Са увјерењем у наставак добре и успјешне сарадње на даљем путу ка коначном циљу - пуноправном чланству у европској породици народа, које дијеле исте демократске вриједности, као што су правна држава, владавина права и заштита људских права и основних слобода.

Канцеларија заступнице Црне Горе пред Европским судом за људска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?