Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Активности Канцеларије заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру

Дана 8. јула 2022. године, у хотелу „Хилтон“ у Подгорици, одржала се радионица у оквиру Мреже младих судија на тему „Право на поштовање приватног живота; Студије случаја из праксе националних судова посвећене накнади штете и насиљу у породици“, у сарадњи Центра за обуку у судству и државном тужилаштву и АИРЕ Центра из Лондона, а уз подршку Британске амбасаде у Подгорици.

Заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру, г-ђа Валентина Павличић, узела је учешће на секцији посвећеној Европској конвенцији и одржала предавање на сљедећу тему „Право на поштовање приватног живота и накнада нематеријалне штете – примјери релевантне праксе Европског суда и националних судова“.

Заступница је истакла да је циљ члана 8 Конвенције заштита од произвољног мијешања надлежних власти у приватни и породични живот, дом и преписку. Надаље је нагласила да је Европски суд у бројним пресудама утврдио да држава има позитивну обавезу да заштити појединце од насиља. Иако у конкретним предметима најчешће долази до повреде чланова 2 и 3 Конвенције, такође се примјењује и члан 8 Конвенције, с обзиром на то да насиље угрожава и физички интегритет и право на приватни живот.

Коначно, надлежни државни органи су дужни да заштите тјелесни, психички и морални интегритет појединаца, па у том смислу предузете мјере морају бити и разумне и дјелотворне. Та позитивна обавеза државе се односи и на усвајање посебних мјера, укључујући обезбјеђивање дјелотворних и доступних правних љекова за заштиту права на поштовање приватног живота.

Укупно је било 23 полазника тренинга.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?