Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак директора Управе прихода и царина са официром за везу за финансијски криминал Амбасаде Италије у Подгорици

Објављено: 19.07.2022. 00:38 Аутор: УПРАВА ПРИХОДА И ЦАРИНА
Директор Управе прихода и царина г. Раде Милошевић сусрео се данас са официром за везу за финансијски криминал Амбасаде Италије у Подгорици, пуковником Гианпиером Царриеријем, који је експерт Финансијске полиције надлежан за Албанију, Црну Гору и Косово.

Током отвореног и срдачног разговора, директор Милошевић упознао је госте са резултатима рада Управе прихода и царина, истичући посвећеност наплати буџетских прихода и борби против кријумчарења, која је у претходном периоду дала изузетне резултате, нарочито откако су три Управе спојене у једну институцију. Г. Милошевић је посебно нагласио оперативу као област којој се посвећује посебна пажња. Такође, исказао је захвалност на досадашњој подршци и указао на потребу даљег јачања и унапређења сарадње, сагледавања и конкретизовања сегмената и модела будуће помоћи и подршке, прије свега кроз размјену информација, искустава, као и кроз имплементацију примјера добре праксе италијанских колега у Црној Гори.

Uprava prihoda i carina
 
Током разговора, посебна пажња посвећена је формирању Пореске полиције, која би имала надлежности приликом вођења финансијских истрага, нарочито у контексту новог Закона о поријеклу имовине, који је у припреми. Такође је истакнута потреба за формирањем посебне јединице УПЦ за контролу мора, која би имала надлежности да контролише како комерцијална пловила, тако и пловила за разоноду. У том дијелу би од непроцјењивог значаја била помоћ италијанских колега у домену обезбјеђивања стручног наставног кадра који би био задужен за обуку службеника УПЦ и специјализоване модерне опреме. Формирање Пореске полиције и посебне јединице УПЦ за контролу мора, у значајној мјери убрзало би процедуре и процесуирање предмета.
 
Пуковник Царриери позвао је г. Милошевића да посјети сједиште италијанских поморских снага и Поморску академију са центром за обуку, која се налази у Риму.
 
Саговорници су се сагласили да је јака и континуирана међународна сарадња од великог значаја и у контексту превентивног дјеловања на плану сузбијања нелегалних прекограничних активности, тако да ће и Црна Гора, посредством г. Царриерија као контакт особе, учествовати у раду међународне мреже за сарадњу у коју је укључено још 18 земаља.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?