Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједнички допринијети несметаном протоку роба кроз Црну Гору

Објављено: 22.07.2022. 00:53 Аутор: УПРАВА ПРИХОДА И ЦАРИНА
Превазилажење ограничења у пословању у сектору саобраћаја, логистике и шпедиције, те унапрјеђење сарадње са Управом пихода и царина били су у фокусу заједничке сједнице Одбора удружења саобраћаја и шпедитера Привредне коморе, одржане 21. јула.

У раду су, поред чланова, учествовали потпредсједник Коморе, Никола Вујовић и директор Управе прихода и царина, Раде Милошевић са сарадницима, Татјаном Вујисић, Мајом Рацковић и Дарком Шчекићем.

Предсједник Одбора удружења саобраћаја, Деда Ђеловић казао је да је заједнички циљ учесника данашњег састанка омогућавање несметаног протока роба кроз Црну Гору и идентификовање ограничења у његовој реализацији.
Привредници су посебно истакли кључни изазов за њхово пословање, а који се односи се на кратак рок за пријаву у царинској испостави.

Како су навели, возачи имају рок од 24х да се пријаве у царинску испоставу у коју се роба упућује и 24х за иступ из земље у случају транзита. Они сматарају да то вријеме није довољно, те да слична пракса не постоји ни у земљама региона и Европе.

Превозници сматрају да се овдје ради о кршењу људских права и угрожавању слободе кретања, те траже да се овај рок, у што хитнијем поступку ограничи наминимум 72х. Мишљења су да овај проблем треба ријешити системски, а према ријечима Рада Милошевића то би се могло десити веома брзо.
Он је истакао да овај рок није прописан Законом и да ће размотрити да га већ наредне седмице продуже за већину роба на 72х.

Одговарајући на захтјеве привредника за повећање броја царинских инспектора, Милошевић је казао да Управи прихода и царина недостаје минимум 150 људи, што је проблем који се осјећа на свакој царинској испостави.

Он је изразио очекивање да ће се овај проблем ријешити, а да ће Управа до краја септембра повећати број запослених, што је један од приоритета њиховог рада, уз повећање наплате ПДВ-а и пореске дисциплине.

Милошевић је, такође истакао да, иако туристичка сезона још не даје очекиване резултате, карактерише је веома добра наплата пореза на додату вриједност која је већа за 41% у односу на ону из 2019. године.

Он је најавио припрему аката о оснивању пореске полиције и царинских патрола, те процедуре за поврат ПДВ-а, која ће омогућити флексибилније рјешавање овог питања.
Uprava prihoda i carina

Према његовим ријечима, тренутно се ради на рангирању компанија на основу анализе ризика. Такође, саопштио је да ће ускоро почети да се примјењују привремена рјешења о поврату ПДВ-а, са поједностављеним поступком и уз повремене контроле.

У отвореној дискусији привредника са представницима Управе прихода и царина размотрена су, између осталог, питања која се односе на убрзавање процедуре прегледа робе на аеродромима, могућност поврата акциза на гориво за пружаоце лучких услуга, вријеме пријаве робе, те ефикасније спровођење царинских поступака на граничним прелазима
 
Представници Управе прихода и царина су казали да је нови Царински закон у скупштинској процедури, а да ће се након његовог усвајања омогућити пуна примјена нове НЦТС апликације, те најавили организовање обука у Привредној комори како би се шпедитерима омогућило несметано коришћење тог софтверског рјешења.
 
Привредници су такође апеловали да се кроз билатерални споразум двије државе ријеши проблем поврата ПДВ-а из Хрватске, те да Привредна комора допринесе брзом рјешавању овог питања.

Потпредсједник Никола Вујовић изразио је спремност ове асоцијације да посредује према држави како би се отклонио овај проблем у пословању.

Привредници су указали на потребу наставка квалитетне сарадње између Привредне коморе и Управе прихода и царина, јер је само таквим приступом, могуће доћи до унапређења рада привредних субјеката и стварања квалитетног привредног амбијента.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?