Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјешно завршени преговори за закључивање Споразума о безбједносним процедурама за размјену и заштиту тајних података између Црне Горе и Европске уније

Објављено: 20.05.2010. 20:34 Аутор: Дирекција за заштиту тајних података
Данас су у Бриселу успјешно завршени преговори за закључивање Споразума о безбједносним процедурама за размјену и заштиту тајних података између Црне Горе и Европске уније. Преговарачке тимове су предводили, у име Владе Црне Горе Саво Вучинић, директор Дирекције за заштиту тајних података и у име Европске Уније Дејвид Галовеј, замјеник генералног директора у Дирекцији за безбједност, сигурност, комуникације и информационе системе.

Преговорима је присуствовао и шеф Сталне мисије Црне Горе при ЕУ амбасадор Александар Андрија Пејовић.
Шеф црногорског преговарачког тима господин Саво Вучинић је изјавио :
» С обзиром на значајне остварене резултате у процесу придруживања Европској унији размјена тајних података из области заједничке спољне, безбједносне и одбрамбене политике, ће бити све заступљенија у односима са ЕУ. Закључивање овог Споразума, је још један доказ одличне сарадње и међусобног повјерења између наше државе и институција Европске уније. «
Споразумом се дефиншу безбједносне процедуре за размјену и заштиту тајних података, еквиваленти ознака тајности, обавеза безбједносног провјеравања лица која ће приступати ЕУ тајним подацима, начин пријема, односно доставе тајних података и др.

Споразумом је дефинисано да ће Дирекција за заштиту тајних података, вршити надзор над спровођењем споразума, те у сарадњи Савјетом Европске Уније и Европском комисијом утврдити безбједносне аранжмане за имплементацију Споразума.

Размјена тајних података са ЕУ ће се обављати између централних регистара ЕУ и Црне Горе, а преко подрегистра Мисије Црне Горе при ЕУ.

Закључивање Споразума услиједиће ускоро по окончању законских процедура ЕУ и Црне Горе.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?