Реаговање на носећи текст насловнице НД Вијести од дана 05.03.2024.

Објављено: 05.03.2024. 17:00 Аутор: Министарство правде

Реаговање на носећи текст насловнице НД Вијести од дана 05.03.2024. под насловом (на порталу Вијести) “Поступање министра правде у случају екстрадиције крипто-тајкуна: Миловић упорно крије седам дана”. 

Дана 27. марта 2023. године, дописом Министарства вањских послова, Министарству правде достављена је нота Амбасаде Сједињених Држава бр. 047-23 од 25. марта 2023. године, којом је затражено привремено притварање и изручење лица До Хyеон Кwон-а, рођеног 6. септембра 1991. године у Сеулу.

Исто лице је тражила и Република Кореја (Јужна Кореја). Дана 28. марта 2023. године, дописом Министарства вањских послова од 28. марта 2023. године, достављена нам је нота Амбасаде Републике Кореје у Београду од 27. марта 2023. године, којом је затражено изручење До Хyеон Кwона и Хан Цханг Јоона.

У складу с праксом међународног јавног права, дипломатска нота се сматра највишим рангом званичног документа и представља непобитну чињеницу с највећом снагом. У ноти амбасаде САД-а се наводи да се захтјев односи на притварање у циљу екстрадиције, веома јасним ријечима “Ембассy оф тхе Унитед Статес оф Америца пресентс итс цомплиментс то тхе Министрy оф Фореигн Аффаирс оф Монтенегро анд реqуестс тхе провисионал аррест фор пурпосе оф еxтрадитион оф До Хyеонг Кwон”.

Из садржаја се јасно види да је погрешно и нетачно сматрати да се нота Амбасаде САД-а од 25.3.2023. која је примљена и службено заведена у Министарству вањских послова Црне Горе 27.03.2023. и исти дан достављена и заведена у Министарству правде, односи само на захтјев за притварање лица До Квон, како се то тумачи, када се – како је у ноти и наведено – јасно каже да се тражи притварање у циљу изручења правосудним органима Сједињених Америчких Држава, по чему се конкретна дипломатска нота има сматрати званичним захтјевом за изручење датог лица. 

Одредбом 26 Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима су јасно прописани критеријуми кад да се ради о стицају више захтјева,  па се редослед подношења  захтјева мора поштовати и цијенити, јер је дипломатска нота  званичан и први стигао документ.  Одбацивање њеног ауторитета значило би нарушавање темеља дипломатских принципа и довело би до озбиљног ризика обесмишљавања дипломатије.

Стога, сви субјекти међународних односа требају имати пуно поштовање према нотама као највишем изразу међународног права и њиховој правној снази.

Документа

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?