Please note: The page below represents the archived content relating to the previous Government of Montenegro. Some of the information might be inaccurate or outdated.
Archive

U Bijelom Polju održana obuka o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova među romskom populacijom

Published on: Nov 15, 2016 6:00 AM Author: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, u skladu sa Akcionim planom poglavlja 23,  juče, u Bijelom Polju organizovalo Obuku za edukaciju roditelja, djece, RE aktivistkinja, službenika/ca državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova među romskom populacijom.

Osim roditelja i djece romske i egipćanske populacije, obuci su prisustvovali i službenici/e Ministarstva za ljudska i manjinska prava, službenici/e Ministarstva prosvjete, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, predstavnici/e lokalne samouprave, direktorica i pedagogica osnovne škole Pavle Žižić.

S obzirom, da su u većini slučajeva lica koja su prisustvovala obuci o maloljetnim brakovima, dolazila iz romskih naselja Rakonje i Strojtanica, istim je podjeljen edukativni materijal za vrijeme obuke.

U okviru edukacije o maloljetnim brakovima, utvrđen je i problem iz oblasti obrazovanja, odnosno, napuštanje obrazovnog sistema od strane dvadeset učenika. Nakon posjete službenika/ca iz Ministarstva prosvjete i direktorice Osnovne škole "Pavle Žižić", riješene su nesuglasice između aktera i roditelji učenika/ca obećali su da će njihova djeca nastaviti obrazovanje. Najveći problem je bio prevoz za učenike koji žive u romskom naselju Rakonje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Is this page useful?