Please note: The page below represents the archived content relating to the previous Government of Montenegro. Some of the information might be inaccurate or outdated.
Archive

Nova publikacija u stručnoj literaturi o LGBT inkluziji

Published on: Dec 13, 2016 5:14 PM Author: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Savjet za građansku kontrolu policije i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova, uz partnerstvo sa Međunarodnom Policijskom Asocijacijom (IPA) Sekcija Crna Gora, kreirali su i izdali zbornik naučnih i stručnih radova pod nazivom “Bezbjednost i osnovna prava: Dimenzije i perspektive sigurnosti LGBT osoba”.

               

Zbornik razmatra brojne dimenzije i perspektive (ne)sigurnosti LGBT osoba iz ugla akademske i naučne zajednice, profesionalnog policijskog života, aktivizma i servisa koji pomažu izvjesnost svakodnevnog života.

 

Polazna osnova u publikaciji je bezbjednost pojedinca/ke kao indikatora ukupne bezbjednosti jednog društva, dok je tolerancija predstavljena kao kategorija bezbjednosti.

 

Koncept zbornika je postavljen na način da svojim sadržajem doprinosi daljem razumijevanju pitanja bezbjednosti. Svojim prilozima, zbornik može pomoći u odgovorima i u dopunjavanju (sa)znanja članova/ica LGBT zajednice i policijskih službenika/ca, ali i društva u cjelini, kada je riječ o njihovom ukupnom životnom i radnom iskustvu, profesionalnom pristupu, ideološkim pogledima, vjerskim uvjerenjima, ali i otkrivanju uzročno - posledičnih veza koje proces društvenog prihvatanja LGBT osoba neminovno nosi i podrazumijeva.

 

Tematski široko postavljen zbornik nastavak je nacionalne stručne literature o LGBT inkluziji koja se u Crnoj Gori razvija od 2011. godine, a kojom se pomaže zainteresovanoj javnosti i ciljnim grupama da kreiraju objektivan odnos prema stvarnom položaju LGBT zajednice.

 

Zbornik objektivno otvara određena pitanja, poput djelovanja ekstremnih navijačkih grupa, i govori o izvorima i analizi rizika, rizičnim događajima, kao i situacijama kada tretman jednog, proizvodi više drugih, novih rizika.

 

U zborniku je predstavljeno 25. naučnih i stručnih radova, a zastupljena su 24. autora/ke sa bogatim profesionalnim iskustvom u servisnom, psihosocijalnom, radu sa LGBT zajednicom, u krivičnopravnoj zaštiti i javnom zastupanju LGBT osoba.

Publikaciju možete preuzeti ovdje:Bezbjednost i osnovna prava-dimenzije i perspektive sigurnosti LGBT osoba.pdf

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

                       

 

Is this page useful?